8 noiembrie 2024

Zona metropolitana – specialisti pentru un proiect care abia exista

Bacaul face parte dintr-un proiect menit sa dezvolte zona metropolitana si sa creeze specialisti in dezvoltarea policentrica. Timp de un an de zile, 20 de persoane desemnate de primarii, printre care si un specialist din Bacau vor invata cum sa dezvolte aceasta zona. Scopul final ar fi, pâna la urma, atragerea unor fonduri pe urmatoarea executie bugetara sau a unor investitori, dar pâna una-alta, in Bacau, zona metropolitana exista mai mult cu numele. „Prin proiectul Policentric ne propunem sa imbunatatim procesul de luare a deciziilor la nivel politico-administrativ in domeniul dezvoltarii policentrice. Speram ca Federatia Zonelor Metropolitane si Aglomerarilor Urbane din România isi va mari numarul de membri de la opt la 20 câti poli de crestere si dezvoltare urbana exista in România si vom avea o retea nationala de specialisti in domeniu”, a declarat managerul de proiect Paul Pece. Proiectul se va desfasura pentru o perioada de 12 luni si este finantat din fonduri europene, valoarea totala a acestuia fiind de aproximativ 500.000 de lei.
„Este primul proiect aprobat la nivel national pe Federatia zonelor metropolitane. E un prim pas pentru a inchega o strategie de dezvoltare a României in jurul marilor orase, in jurul polilor de dezvoltare urbana, astfel incât discrepantele dintre mediul rural si cel urban sa dispara si sa facilitam si investitiile in infrastructura sau ale programe care vin in sprijinul comunitatii”, a declarat Corneliu Pricope. Acesta a aratat ca oficialii de la nivel national nu au fost interesati de acest tip de dezvoltare pâna acum. Dar, in Bacau, zona metropolitana exista mai degraba la nivel de concept, decât practic.

Un istoric lung



Primele discutii despre constituirea zonei metropolitane au fost initiate in timpul administratiei Sechelariu, in anii 2000. Ulterior, proiectul “Bacaului Mare” a intrat intr-un con de umbra odata cu instalarea in fruntea municipalitatii a unei noi conduceri, in 2004. Ideea a fost abandonata, fiind inlocuita de proiectul Zonei Metropolitane. 16 comune au fost incluse in aceasta zona (comunele limitrofe Beresti-Bistrita, Buhoci, Faraoani, Filipesti, Gioseni, Hemeius, Itesti, Izvoru Berheciului, Letea Veche, Luizi-Calugara, Magura, Margineni, Nicolae Balcescu, Odobesti, Prajesti, Sarata, Saucesti, Secuieni, Tamasi si Traian), care nu prea si-a gasit aplicabilitatea. Fiecare din ele ar fi urmat sa graviteze in jurul metropolei, respectiv municipiul Bacau. Municipalitatea trebuia sa aiba specialisti, firme, institutii financiare. In plus, toate unitatile administrativ-teritoriale din zona ar fi urmat sa puna la dispozitie terenuri pentru ca investitorii sa se dezvolte. Numai ca, unul dintre impedimente a fost dintotdeauna faptul ca nu toate primariile aveau la dispozitie terenuri. Rolul Asociatiei „Zona Metropolitana Bacau”, infiintata in urma cu sase ani, este acela de a garanta o dezvoltare economicã unitarã a zonei, pe baza unei strategii comune si coerente. Cel mai important proiect administrat de aceasta asociatie este deocamdata Incubatorul de Afaceri care functioneaza la Centrul de Afaceri. Alte asociatii ale zonelor metropolitane au reusit sa atraga finantari mai consistente pe proiecte. Un motiv este ca orasele au fost declarate poli de crestere, in timp ce Bacaul este doar pol de dezvoltare urbana.

Evolutia cronologica a Zonei Metropolitane

2002 – apare ideea „Bacaul Mare”. Administratia locala sub conducerea lui Dumitru Sechelariu isi propunea sa extinda zona urbana catre localitatile limitrofe ale municipiului.
2004 – au loc alegeri locale. Romeo Stavarache se instaleaza la Primaria Bacau. Ideea este abandonata.
2005-2006 – proiectul este uitat intr-un sertar la Primaria Bacau.
2006 – consilierul judetean Codruta Arvinte prezinta propria viziune asupra zonei metropolitane Bacau, dar primarul Romeo Stavarache isi insuseste proiectul. Totul devine o batalie pentru putere cu presedintele Consiliului Judetean Bacau, Dragos Benea. Acesta din urma cedeaza, chiar daca institutia condusa de el a initiat proiectul.
2006 – se constituie Asociatia Zona Metropolitana Bacau. Organul de conducere al acesteia este Consiliul de Administratie, din care fac parte membrii desemnati ai fiecarei unitati care s-a inscris.
2006-2008 – proiectul stagneaza, vine un nou scrutin.
2009 – se constituie Federatia Zonelor Metropolitane si Aglomerarilor Urbane. Asociatia Zona Metropolitana Bacau este printre cei sase membri fondatori.
2011 – primul proiect al Asociatiei Zona Metropolitana Bacau este administrarea Incubatorului de Afaceri de la Centrul de Afaceri.

Exemplu de buna practica

Municipalitatea bacauana ar avea de invatat de la Agentia Metropolitana Brasov, infiintata inca din 2005, când la noi proiectul fusese tras pe linie moarta. Pe site-ul sau (apropo, foarte bine pus la punct!) la capitolul proiecte implementate sunt initiative ce tin de prevenirea violentei in scoli si dezvoltarea infrastructurii informationale si de comunicatii. Tot prin agentie s-a realizat un studiu de management al deseurilor pentru zona metropolitana. Un alt proiect a vizat promovarea rolului Centrelor de Tineret, s-a realizat in 2009 o retea integrata de Politie Comunitara si cu un an mai devreme, in 2008, zona si-a creat propria retea de interventie in situatii de urgenta. Comparatia cu Brasovul este una relevanta, cele doua orase fiind definite de lege ca poli de dezvoltare urbana.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014