18 ianuarie 2025

Ziua Unirii Bucovinei, trecută la „secret” de autorități

Știați că ieri s-au împlinit 105 ani de la unirea Bucovinei cu România? Poate că dvs. știați, dar autoritățile noastre, nu. Nici președintele, nici premierul, nici cele două camere ale Parlamentului nu au dat vreo declarație, nu au organizat nimic care să marcheze acest eveniment. Un eveniment important în contextul în care Bucovina a fost a doua provincie românească, după Basarabia, care s-a unit cu țara, în 1918.

Dar președintele era ocupat să scrie discursul despre schimbările climatice, premierul se întâlnea cu Comisarul european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, senatorii și deputații aveau treburi extrem de presante și, uite-așa, au reușit toți să sara peste această aniversare extrem de deranjantă pentru aliații noștri.



În cazul în care nu știați, Ucraina ne este aliată, avem și tratat de cooperare militară încheiat cu ea, și le trimitem milioane de dolari în arme, muniții, alimente și tot ce mai are nevoie Kievul ca să lupte. Nu că pe noi ne-ar fi ajutat cineva vreodată, însă chiar și în vechiul regim, când îl mai apucau pandaliile pe Ceaușescu din cauza aliatului strategic de atunci – URSS – tot se mai pomenea de Basarabia și Bucovina în prime-time. Inclusiv la ultimul congres, Ceaușescu a adus în discuție teritoriile românești aflate în afara granițelor, ceea ce nu-i de ici-colea.

Așadar, alor noștri le țâțâie fundul de frică să nu deranjeze Kievul și, în consecință, actualul aliat strategic. Pentru că, dacă nu v-ați născut ieri, ați putut constata că la noi e interzisă orice manifestare a sentimentului patriotic, să nu mai vorbesc de faptul că Istoria a devenit un obiect aproape interzis la școală. Dar, dacă ne uităm peste gard, vedem că Ucraina a pedalat accelerat pe sentimentele naționaliste în ultimii 15 ani, cu voie, evident, de la Washington.

De ce, este simplu: era nevoie de construirea unei identități puternic naționaliste care să fie folosită împotriva rușilor. Prin urmare, Kievul a avut voie să predea istoria și să se îngrijească de sentimentul național până l-a gonflat într-atât încât a devenit ultranaționalist; România nu a avut voie ca să nu strice frumusețea de construcție identitară la granițele noastre.

Revenind la problema Bucovinei, ce mai e de spus? Până și Bucpress, agenția de știri românească de la Cernăuți, a avut curajul să scrie despre Ziua Bucovinei, în vreme ce ai noștri, ca brazii, s-au ascuns prin boscheți să nu cumva să fie nevoiți să spună ceva care să-l supere pe eroul galactic.

Nu e de mirare că România e tratată ca o cârpă de toată lumea.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img