22 decembrie 2024

Ziua recoltei slabe \ Taranii au pierdut pariul cu agricultura

Toamna este anotimpul cand se spune ca poti trage linia si afla cam care este castigul tau de peste an. In aceasta perioada, taranul poate afla daca munca s-a nu a fost in zadar. Din pacate, hambarele agricultorilor sunt departe de a fi umplute cu roade. Cu alte cuvinte, anul acesta a fost cel mai slab sub aspectul productiilor, chiar si fata de anii in care au fost inregistrate secete prelungite.

Primii care si-au aratat ingrijorarea au fost viticultorii. Din partea lor au venit semnale inca din vara, cand, din cauza ploilor abundente, se constatase ca nu pot fi aplicate tratamentele impotriva bolilor si a daunatorilor. Toate bazinele viticole din tara au avut probleme in acest an. Practic, au fost toate conditiile aparitiei bolilor de coacere, precum fainarea sau putregaiul, dar si a atacului acarienilor. Anul trecut, viticultorii bacauani raportasera o productie de 6.621 kilgrame la hectar (un total de 33.880 tone). In acest an, productia medie se cifreaza la doar 2.000 de kilograme la hectar si o productie totala de…100 de tone, in contextul in care s-a recoltat aproape jumatate din suprafata de vita de vie. Prin urmare, pierderile calculate au ajuns la peste 30 de milioane de lei vechi la hectar. In total, pagubele sunt estimate la aproximativ cinci miliarde de lei vechi.



Productia de legume din vara aceasta, un sfert fata de estimari

Cam in aceeasi perioada, legumicultorii au atras si ei atentia asupra recoltelor extrem de slabe. De pe cele aproximativ 4.500 de hectare de legume de camp cultivate in acest an au fost obtinute o productie medie de 11.512 kilograme la hectar si o productie totala de 51.860 de tone. Asta, in comparatie cu situatia de anul trecut, cand productia medie a fost de 14.845 de kilograme pe hectar si productia totala de 105.432 tone (dublu fata de acest an). Cel mai mult au avut de suferit culturile de tomate, capitol unde a fost inregistrata o productie totala de doar 1.022 de tone, fata de estimarea de 19.250 de tone. Si castravetii au fost putini in aceasta vara, doar 500 de tone, fata de 1.425 de tone, cat ar fi fost normal. Probleme au fost si la vinete (375 de tone, fata de 2.250 tone), morcovi, cultura compromisa in intregime, varza timpurie etc.Chiar daca aceste cifre se mai pot modifica pana la incheierea recoltarii, situatia la general tot nu va fi cu mult schimbata. Din pacate, pentru consumatori, efectele s-au vazut nu doar pe camp, unde aproape ca nu a mai ramas nimic in unele cazuri, ci si in pietele agroalimentare din judet, unde preturile s-au dublat, iar in unele cazuri s-au triplat.

Pretul uleiului aluneca periculos

Probleme deosebite se inregistreaza, din pacate, si la cultura florii soarelui. Specialistii din agricultura se asteptau ca productia medie pe hectar sa ajunga la aproximativ 2.000 de kilograme, cat a fost cea din anul trecut. Pana in prezent, s-a recoltat doar jumatate din suprafata cultivata, productia medie fiind de doar 1.322 de kilograme la hectar. In total s-a obtinut o recolta de 4.146 tone, reprezentand mai putin de jumatate din productia estimata inainte de recoltare. Situatia este cu mult mai slaba decat cea din anul trecut, desi, in acest an, agricultorii au ales sa cultive cu floarea soarelui cu 2.000 de hectare mai mult. Prin urmare, este de asteptat ca, in perioada urmatoare, pretul uleiului sa creasca, in contextul in care probleme asemanatoare la cultura florii soarelui s-au inregsitrat in mai multe judete din tara.

Ploile au redus mamaliga taranilor

Lucrurile, insa, nu s-au oprit aici. Capriciile naturii au dijmuit si culturile de porumb, catre care s-a orientat marea majoritate a taranilor din judet. Potrivit Directiei Agricole, in acest au fost insamantate cu porumb cam 105.000 hectare din totalul de 180.000 de hectare teren arabil al judetului. Partea proasta este ca nici pretul nu-i va avantaja pe tarani. Un kilogram de porumb se vinde cu 2.500-3.000 de lei, fata de anii trecuti cand acesta ajunsese pana la 5.000 de lei. Perspectivele in privinta pretului porumbului sunt extrem de sumbre in contextul in care, la ora de fata, au scazut drastic efectivele de animale crescute in mod organizat. Totodata, au fost diminuate semnificativ si efectivele de animale din gospodariile particulare. La toate acestea se adauga si masura anularii subventiilor la porumb si plante furajere, ceea ce a descurajat intreaga taranime.

Scris de Florentin RADU



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img