De Sfintii Apostoli Petru si Pavel, Administratia Nationala a Penitenciarelor sarbatoreste „Ziua lucratorilor din penitenciarele din România” iar cu aceasta ocazie joi, 30 iunie, Penitenciarul Bacau a organizat „Ziua portilor deschise”, pentru cei curiosi sa afle ce este dincolo de gratii.
„Au fost peste 20 de persoane care au venit sa vada cum este in penitenciar. Au putut vedea unde sunt cazate persoanele private de libertate, au mers la capela, la scoala, insa atractia a fost duba cu care sunt plimbati detinutii”, spunea Adrian Novac, purtator de cuvânt la Penitenciarul Bacau. De la ora 12.00, portile s-au deschis pentru presa si dupa ce s-a trecut prin mai multe filtre de control am ajuns in zona spatiilor de detentie.
Aici se lucreaza de zor la reabilitarea din temelii a unui corp de cladire, care la final va oferi conditii europene. Este vorba despre un proiect care se deruleaza cu bani norvegieni, circa 3 milioane de euro.
„Spatiul va fi amenajat pentru 200 de tineri, jumatate de la regimul deschis si jumatate de la semideschis. Fiecare camera va avea baie proprie, vor avea sala de mese, cluburi, curti de plimbare suspendate, pentru cei de la etaj, in forma de sah pentru a fi cât mai multa lumina. Totul va antivandal, ca sa nu poata distruge si nici sa-si faca rau”, a explicat comisarul Geanina Stefan, director adjunct Educatie si Asistenta Psihosociala la Penitenciarul Bacau.
Santierul este plin de muncitori, printre ei si detinuti selectati pentru a presta munca de necalificat. Lucrarile sunt int-un stadiu avansat si in toamna acest corp de cladire va fi dat in folosinta. De pe santier am ajuns in sectiile de femei. Este ora mesei si se asteapta mâncarea. Intr-o celula stau circa zece persoane, având paturi suprapuse si in toate este curatenie. Au o baie la dispozitie, dar si o mica debara in care sa-si pastreze lucrurile.
Aproape fiecare incapere are televizor, iar pentru detinute timpul trece astfel mai usor. Bucuroase ca au vazut-o pe doamna directoare, femeile isi vad de treburile lor prin camera. Urmatorul popas este la capela, unde preotul are usa deschisa pentru toti cei care vor sa se roage sau sa discute cu el. Aici multi isi gasesc linistea sufleteasca si reusesc sa treaca mai usor peste perioada de detentie. Dar cel mai vizitat loc din penitenciar ramâne magazinul de unde persoanele custodiate isi pot face cumparaturile.
Bine aprovizionat cu marfa, gestionara ne spune ca cele mai cerute produse sunt tigarile si cafeaua, dar se pot face si comenzi speciale. Fardurile, produsele de styling si cremele sunt printre cele mai cerute, pentru ca femeile vor sa fie frumoase chiar si in spatele gratiilor. Plecam de aici, pentru ca la usa asteapta un grup de clienti, si mergem la scoala unde este liniste, elevii fiind in vacanta. Pe perioada verii se deruleaza insa un curs de formare profesionala.
„Impreuna cu Serviciul Umanitar pentru Penitenciare- Filiala Moldova se organizeaza un curs de croitorie cu 15 femei. Acum sunt la proba teoretica si urmeaza si proba practica. Au fost aduse deja masinile de cusut si vor fi instalate. Noi am mai tinut astfel de cursuri si chiar am aflat ca doua detinute, dupa eliberare, s-au angajat la o fabrica de confectii, pentru ca la final primesc diploma de calificare”, a mai spus cms. Stefan.
La momentul de fata, in penitenciarul din Bacau sunt inchise peste 400 de persoane, femei, arestati preventiv din Bacau si Neamt si barbati, selectati pentru munca. Dupa terminarea lucrarilor la noua cladire, vor fi adusi si tineri.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.