8 noiembrie 2024

Ziua porților deschise, la „Îngerașii” cu autism

Primul eveniment al Asociației „Îngerașii din Bacău”, după înființare, a fost „Ziua porților deschise”, organizată joi, de la ora 9. La fel ca alți băcăuani, am vrut și noi să aflăm ce face asociația și pentru cine face. Am fost întâmpinați de Andreea Miron-Tănase, copreședinte, care ne-a condus printre jucăriile terapeutice și ne-a ajutat să-i cunoaștem pe beneficiari: copiii cu autism și părinții lor.

Pe lângă multe alte servicii, ceea ce oferă nou această organizație este grupul de socializare pentru copiii mari. „Deoarece nu exista o asociație care să aibă grupuri de socializare pentru copiii mai mari de șapte ani am fost nevoiți să înființăm propria asociație, din fonduri proprii”, a mărturisit Nicoleta Filip, copreședinte.



Centrul este frecventat de copii cu vârsta între 7 și 14 ani, care formează „Grupul de socializare”, dar și de alți copii care beneficiază de terapie „unul la unul”, ceea ce înseamnă că psihologul lucrează cu un singur copil. Aceste ore de terapie sunt foarte importante, dar la fel de important este să nu izolezi copilul autist, afirmă părinții. Dar cum să-l salvezi de izolare când societatea ridică bariere?

„În grupul de socializare, copilul învață să comunice, să-și aștepte rândul, să se joace, să ia masa împreună cu alți copii, să accepte alimente noi și să privească în ochii celorlați, să fie interesat de prezența altor persoane și chiar să o caute”, explică Andreea Miron-Tănase.

Părinții spun că cel mai greu pentru ei a fost nu să accepte prezența autismului în viața lor, ci să facă față „reacției oamenilor și, în general, presiunii sociale.”

Îmbrățișări cu păpușa Pogany

Oamenii nu prea doresc să se apropie de copiii cu autism, nici aceștia nu sunt doritori să aibă în preajmă străini, dar exersează și, încet-încet, îi acceptă.

Pe lângă întâlnirile de fiecare zi, în cadrul grupului de socializare, centrul oferă și alte servicii: terapia de recuperare ABA, ce este bazată pe motivație și întărirea comportamentelor pozitive ale copilului, logopedie, ludoterapie, hipoterapie, care este un instrument adjuvant în cazurile de autism, consilierea famiilor și a persoanelor ce interacționează cu minorii cu dizabilități, terapia de integrare senzorială și terapia prin îmbrățișare, cu păpușa Pogany, în fiecare miercuri, de la 10 la 11.

Părinții pot urmări pe camerele de supraveghere activitățile de grup și terapie individuală, prin aplicație pe telefon. Am aflat tot ce voiam, dar înainte de a pleca un părinte îmi mărturisește că aici, la sediul din str. Ștefan cel Mare al Asociației „Îngerașii din Bacău”, „copiii se simt atât de bine încât vor să vină în fiecare zi și, dacă s-ar putea, să nu mai plece acasă.” Cred că asta e foarte important.

Și Andreea Miron are de adăugat ceva: „Noi încercăm să-i ducem pe copii la hipoterapie, în Hemeiuș, în locurile de joacă din Bacău sau în excursii, dar e dificil din cauză că nu avem cu ce să-i transportăm! Ne-am bucura foarte mult dacă cineva ne-ar oferi, atunci când avem nevoie, un microbuz.” Să sperăm că o aude cineva!




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014