S-au implinit 103 ani de la aparitia primului pasaport românesc, joi, 19 martie 2015. Un moment de referinta in evolutia istorica a acestuia il constituie promulgarea, la 19 martie 1912, de catre regele Carol I, a primei legi moderne care se referea la pasapoarte, denumita Lege asupra pasapoartelor.
Astfel, prin aceasta lege, statul român introducea primele principii generale in privinta pasapoartelor si pentru trecerea frontierei, obligatorii pentru autoritati si cetateni.
Eliberate de Ministerul de Interne si de prefectii de judete, pasapoartele erau emise in numele regelui si aveau formatul unei carti mici portative, de dimensiunile 9 cm pe 13 cm, fiind compuse din 20 pagini numerotate.
Fiecare pagina avea „un fond incadrat, compus cu motive nationale, in culoarea liliacului deschis, facând sa iasa in evidenta stema tarii si având deasupra cuvântul «România», iar dedesubt cuvântul «Pasport»”. Termenul de pasaport – prin care se desemna documentul general de calatorie in baza caruia calatorii români puteau circula peste granitele Dunarii si ale Imperiului Habsburgic – apare prima data reglementat in Regulamentele Organice, intrate in vigoare in 1830 in Moldova si in 1831 in Tara Româneasca. Istoria pasapoartelor continua cu perioada de dinaintea si din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, când, au fost introduse noi tipuri de pasapoarte simple, de serviciu si diplomatice, unele dintre acestea distingându-se printr-o tehnica speciala de prindere (lipire, brosare) a filelor de coperti, care crea un efect de evantai.
Adoptarea, la 20 iulie 2005, a Legii nr. 248 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor români in strainatate a statuat conditiile in care cetatenii români isi puteau exercita dreptul la libera circulatie in strainatate, precum si limitele exercitarii acestui drept. Reconstructia care a urmat valurilor de aderare la Uniunea Europeana, transformarile economice si politice care s-au succedat la nivel european au impus autoritatilor competente ale fiecarui stat gasirea solutiilor pentru punerea in circulatie a unor noi tipuri de documente de calatorie care sa devina, in secolul al XXI-lea, un element de sprijin in lupta pentru combaterea imigratiei ilegale si a crimei organizate, a importului si exportului de infractionalitate.
In trei luni au fost eliberate peste 3.600 de pasapoarte
Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor Simple Bacau a eliberat de la inceputul anului si pâna in prezent 3.667 documente de calatorie, din care pasapoarte simple electronice 2.503 si pasapoarte simple temporare 1.164.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.