Veteranii de razboi au dat, ieri, startul manifestarilor dedicate Zilei Nationale a României. S-au adunat cu zecile la Cercul Militar Judetean Bacau unde, in cadrul unui simpozion, si-au reamintit de importanta acestei zile scrisa in istoria tarii noastre in urma cu 93 de ani. Militarii in rezerva au pregatit si un scurt moment artistic.
Ziua Nationala a României a fost sarbatorita in avans de veteranii de razboi. Militarii s-au grabit sa dea startul manifestarilor dedicate zilei de 1 decembrie si s-au intâlnit la Cercul Militar unde lectiile de istorie tinute de oficiali la pupitru le-au reamintit de curajul si dorinta intregii natiuni române care a reusit in urma cu 93 de ani sa realizeze Marea Unire. "Astazi, la Cercul Militar Bacau a avut loc un simpozion dedicat implinirii a 93 de ani de la Marea Unire. Nu am vrut nici acest an sa treaca neobservat pentru noi bacauanii si impreuna cu Asociatia Nationala a Militarilor in Rezerva si Retragere, Asociatia Veteranilor de Razboi si Asociatia Cultul Eroilor am organizat aici un simpozion aratând ce s-a intâmplat acum 93 de ani in România. Noi bacauanii suntem mândri pentru ca aici, timp de doi ani si jumatate au fost duse luptele pentru a face Marea Unire de la 1918", a spus col.(r) Paul Timofte, prim-vicepresedinte al Asociatiei „Cultul Eroilor” Bacau.
Comandamentul de la Casa Anania
La Bacau, in Casa Anania a fost comandamentul militar al armatei române in primul razboi mondial, iar asta face ca Ziua Nationala sa fie o sarbatoare cu atât mai importanta. "Putini bacauani stiu, deja a si disparut efigia de pe casa Anania de pe strada George Bacovia, acolo unde a fost comandamentul militar al armatei române. De aici au fost conduse luptele si s-a facut strategia de a invinge dusmanul. Aici a fost maresalul Antonescu. De aici, noi, am dus peste Carpati, in razboiul istoric, in 23 noiembrie, mesajul catre transilvaneni in asa-zisul zbor istoric Bacau – Blaj", a mai spus Timofte. Cu aceasta ocazie, un grup de veterani de razboi au pregatit pentru cei prezenti la manifestare un scurt moment artistic. La 1 Decembrie 1918, Adunarea Nationala de la Alba Iulia, constituita din 1228 de delegati si sprijinita de peste 100.000 de români veniti din Ardeal si Banat, a adoptat o Rezolutie prin care s-a consfintit unirea tuturor românilor din Transilvania, întreg Banatul si Tara Ungureasca cu România.
Geta Panaite