Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Bacău sărbătorește, pe 5 iunie, Ziua Mondială a Mediului, inițiată în anul 1974 ca o platformă publică mondială, celebrată în peste 100 de țări. Tema propusă de Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) pentru sărbătorirea Zilei Mondiale a Mediului în anul 2023 este „Soluții pentru poluarea cu plastic” și reamintește importanța acțiunilor oamenilor în ce privește poluarea cu plastic, cu ajutorul campaniei #BeatPlasticPollution.
Peste 400 de milioane de tone de plastic sunt produse anual la nivel global, din care jumătate sunt destinate pentru unică folosință. Din această cantitate, mai puțin de 10% este reciclată. Estimativ, 19÷23 de milioane de tone ajung anual în lacuri, în râuri, în mări și în oceane (o greutate aproximativ egală cu 2.200 de turnuri Eiffel la un loc). Plasticul umple depozitele noastre de deșeuri sau este ars generând fum toxic, una dintre cele mai mari amenințări pentru planetă.
Microplasticele – mici particule de plastic cu diametrul mai mic de 5 mm – își fac drum în hrană, în apă și în aer. S-a estimat că fiecare om de pe planetă consumă anual peste 50.000 de particule de microplastic – ba chiar mai multe luând în considerare și căile respiratorii.
Aruncarea sau arderea plasticelor de unică folosință dăunează sănătății umane și biodiversității și poluează toate ecosistemele începând cu cele din zonele alpine și până la cele de pe fundul mărilor și oceanelor. Multe produse din plastic conțin aditivi periculoși, care pot fi o amenințare pentru sănătatea noastră.
Cu știința și soluțiile disponibile la ora actuală pentru abordarea problemei, guvernele, companiile și alți factori interesați trebuie să diversifice și să accelereze acțiunile de rezolvare a acestei crize. Acest fapt subliniază importanța Zilei Mondiale a Mediului în acțiunile mobilizatoare transformative din fiecare colț al planetei.
N-a existat niciodată o nevoie mai urgentă de-a proteja și repara mediul. Fără eforturile accelerate de-a proteja atmosfera, biodiversitatea și resursele neregenerabile ale planetei noastre, nu va exista un viitor durabil pentru omenire. Planeta noastră este inundată de plastic. Este timpul să accelerăm acțiunile și tranziția către o economie circulară.
Ziua Mondială a Mediului 2023 va arăta cum țările, companiile și oamenii învață să folosească plasticul mai sustenabil, oferind speranța că într-o zi poluarea cu plastic va deveni istorie.
Petrică Ilieș, directorul executiv al APM Bacău: ,,Trebuie să acționăm împreună – guverne, companii și consumatori – pentru a scăpa de dependența noastră de plastice, să fim campioni zero deșeuri și să construim o economie circulară adevărată. Este timpul să ne-alăturăm campaniei #BeatPlasticPollution.”
Petru Done