Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Bacău celebrează în fiecare an, la 22 martie, Ziua Mondială a Apei (World WaterDay). În perioada 18 – 22 martie a avut loc o campanie de informare dedicată importanței apei la Liceul Tehnologic „Petru Rareș”, la Școala „Spiru Haret” din Bacău, la Școala Gimnazială „Ion Borcea” din Racova, și la școlile gimnaziale „Octavian Voicu”, „Mihai Drăgan” și „Miron Costin” din Bacău.
Sloganul sub care se sărbătorește în acest an Ziua Mondială a Apei este „Apă pentru toți”. Obiectivul nr. 6 din Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă a ONU își propune asigurarea accesului și managementul durabil al apei pentru întreaga populație a planetei.
În prezent, milioane de oameni trăiesc fără acces la apă sigură. Grupurile marginalizate – femei, copii, refugiați, indigeni, oameni cu dizabilități, precum și mulți alții – sunt adesea trecute cu vederea și uneori discriminate atunci când își cer dreptul la apa sigură.
În lume, peste 2 miliarde de oameni nu au acces permanent la o sursă de apă potabilă corespunzătoare și 2,4 miliarde duc lipsa serviciilor de canalizare și instalații sanitare. Circa 1,8 miliarde de oameni folosesc apă de băut din surse contaminate, ceea ce duce la peste 800.000 de decese anual. Una din patru școli primare nu are acces la apa potabilă. Până în anul 2025, alți 1,8 miliarde de oameni vor locui în țări sau regiuni cu un deficit de apă, iar două treimi din populația globului se vor confrunta cu situații deosebite cauzate de diminuarea resurselor de apă. Situația va fi cu atât mai gravă cu cât zonele urbane cu o creștere rapidă pun o mare presiune asupra resurselor de apă învecinate.
„Să ne concentrăm eforturile către oamenii care-au fost marginalizați sau ignorați. Serviciile de apă și sanitație trebuie să acopere și nevoile acestor grupuri, iar vocile lor să fie ascultate de factorii de decizie. Politicile și strategiile naționale trebuie să recunoască dreptul la apă sigură pentru toată lumea și să investească suficiente resurse financiare ca acest obiectiv să fie realizat corect și efectiv, luându-i în considerare și pe cei adeseori ignorați.”
Petrică Ilieș, directorul executiv al APM Bacău
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.