Într-o atmosferă de sărbătoare, vineri 4 iunie 2021, micii ecologişti ai judeţului nostru s-au adunat în sala de festivităţi a Palatului Copiilor Bacău. Cu mic cu mare, au luat parte la festivitatea de premiere a concursului judeţean intitulat ”Ziua Mediului/Ziua Copilului – sărbătorită cu creaţii din capace PET”. Au fost răsplătiţi cu premii în bani de către Direcţia Silvică Bacău pentru mozaicurile frumoase create luni 31 mai 2021 în Piaţa Tricolorului.
Activitatea de utilizare creativă a acestor deşeuri insidioase a avut loc în cadrul unui amplu proiect al Palatului Copiilor Bacău, intitulat ”Copil talentat… Copil la Palat”. Toate cercurile palatului au avut activităţi în Piaţa Tricolorului, simultan cu desfăşurarea concursului amintit. Elevii înscrişi la cercurile artistice au evoluat pe scenă, s-au făcut demonstraţii sportive, ateliere de prim-ajutor, parade de costume din materiale reciclabile, demonstraţii de măiestrie pe bicicletă, de utilizare a kartului, desene pe asfalt, etc. Cercul de jurnalism a realizat un photo-corner şi o expoziţie cu fotografii ale copiilor făcute în perioada pandemiei.
Participanţii la festivitatea de premiere au mărturisit că starea creativă a fost influenţată pozitiv de multitudinea de activităţi în aer liber care a avut loc simultan cu munca lor şi muzica de la scenă a făcut experienţa foarte plăcută. Tema creaţiilor multicolore a fost ”Pădurea şi copilăria”.
Au fost premiaţi elevii cei mai creativi, care au realizat lucrări impresionante prin mesaj dar şi prin mulţimea capacelor folosite. S-au evidenţiat preşcolarii de la Gradiniţa cu Program Normal nr. 26, Clasa Viitorului de la Scoala Gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza” Bacău, elevii de gimnaziu de la Filipeşti, Scoala Gimnazială ”Spiru Haret” Bacău, Scoala Gimnazială nr. 10.
Cele mai bune lucrări de liceu au fost cele realizate de elevii Liceului Tehnologic ”Petru Poni” Oneşti, Colegiul cu Program Sportiv ”Nadia Comăneci” Oneşti dar şi Colegiul Naţional Pedagogic ”Stefan cel Mare” Bacau. Felicităm toţi participanţii la concurs şi cadrele didactice coordonatoare care i-au mobilizat într-un timp foarte scurt să ia parte şi să pună mult suflet în această activitate. Ne-aţi impresionat atât pe noi ca organizatori cât şi pe susţinătorii noştri, ce au participat la evaluarea lucrărilor. Si-au spus părerea despre calitatea lucrărilor şi le-au ierarhizat reprezentanţi ai Direcţiei Silvice Bacău, Agenţiei de Protecţia Mediului Bacău, Agenţiei Naţionale de Arii Protejate – Serviciul Teritorial Bacău.
Natura judeţului Bacău a fost salvată de 350 kg de capace PET cu acest prilej, fiind mobilizate în activitatea de colectare familiile elevilor, cunoscuţii, colegii de serviciu al părinţilor, etc. Acest gest reprezintă un mare bine adus mediului. Pasul următor în educaţia ecologică însă îl reprezintă schimbarea comportamentului nostru. Dacă am încerca, fiecare dintre noi, să cumpărăm mai puţine spre deloc băuturi ambalate în PET-uri, capacele (şi bidoanele pe care acestea le sigilează) ar fi mai greu de găsit/colectat. Ceea ce ne dorim cu toţii. Un mediu mai curat, cu deşeuri mai puţine, care să găsească drumul reciclării. În totalitate! Vom lucra în această direcţie!
Prof. Dr. Nela Dumea – coordonatorul proiectului
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.