5 noiembrie 2024

Ziua Mediului în Bacău: „Redefinește. Reconstruiește. Restaurează”

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Bacău sărbătorește, sâmbătă, de 5 iunie, Ziua Mondială a Mediului. Tema propusă în acest an de UNEP (Programul Națiunilor Unite pentru Mediu) este Redefinește. Reconstruiește. Restaurează.

Ziua Mediului 2021, inițiată în anul 1974, lansează acum Deceniul UNEP al Restaurării Ecosistemelor, o misiune globală de refacere a milioane de hectare de: păduri, zone agricole sau de pe culmile montane, până în profunzimea oceanelor.



„Doar ecosistemele sănătoase pot îmbunătăți traiul oamenilor, să lupte împotriva schimbărilor climatice și să stopeze colapsul biodiversității – spune directorul executiv al APM Bacău, Petrică Ilieș. Dar putem reconstrui totul mai bine. Nu putem da timpul înapoi, însă putem planta și îngriji copaci, să ne «înverzim» orașele, să ne schimbăm dieta și obiceiurile, să refacem grădinile și parcurile, să curățăm râurile și zonele costiere. Suntem generația care putem face pace cu natura”.

Tema din acest a sărbătorii readuce în prim-plan sănătatea ecosistemelor – o preocupare urgentă și existențială, o chemare la acțiune pentru combaterea degradării lumii naturale. Ecosistemele sunt definite ca interacțiunea dintre lumea vie (plante, animale, oameni etc.) cu mediul înconjurător. De prea mult timp, am exploatat și degradat ecosistemele planetei. La fiecare trei secunde, lumea pierde suficientă pădure cât să acopere un teren de fotbal, iar în ultimul secol am distrus jumătate din zonele umede planetare. De la păduri la mlaștini și zone costiere, noi toți depindem de ecosisteme sănătoase ca să supraviețuim. Restaurarea ecosistemelor înseamnă prevenirea, stoparea și modificarea acestei degradări, trecând de la exploatarea naturii la însănătoșirea ei.

Pentru a schimba situația actuală – mai spune Petrică Ilieș – este nevoie de întreaga planetă. Ca INDIVIZI să regândim ceea ce cumpărăm sau utilizăm. În COMUNITATE să punem natura pe primul loc în deciziile luate. În DOMENIUL PRIVAT să fie adoptate modele de afaceri sustenabile. În AGRICULTURĂ să se practice activități care să nu dăuneze naturii. În DOMENIUL PUBLIC să fie aplicate programe și proiecte verzi. Iar la nivel de GUVERNE să fie adoptate strategii și politici de protejare a arealelor naturale.

Să ne alăturăm #GenerațieiReconstrucțieiEcologice.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri