La inițiativa Asociației Profesorilor de Religie, condusă de prof. Teodora Plăeșu, în Bacău a fost marcată, în după-amiaza zilei de marți, 14 mai, Ziua Națională de Cinstire a Martirilor din Temnițele Comuniste. Evenimentul a avut loc la Troița din Parcul „Cancicov” dedicată acestor luptători. Partener al evenimentului a fost Asociația de tradiții Militare Românești „Regimentul 3 Artilerie 1877”, din Bacău.
Alături de organizatori au venit Dănuț Voicu – președintele Filialei Județene „Colonel Corneliu Chirieș” a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” și alți reprezentanți ai Filialei, col. (rtr) Stelian Petru Cojocaru – președintele Asociației Tradiții Militare Românești 1877, profesori și elevi de la Școala Gimnazială „Spiru Haret” și de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”. Elevii de la Colegiul „Eminescu” au îmbrăcat uniforme militare specifica Armatei Române din perioada celui de Al Doilea Război Mondial.
Manifestarea a început cu o slujbă de pomenire susținută de preotul Arian Bârdan, de la Biserica „Precista”. La finalul slujbei, preotul a reamintit osânda și suferința celor care astăzi au rămas doar în amintirea colectivă a celor care îi cinstesc. Numele lor sunt înscrise pe Troiță, între care se regăsește și cel al fostului ministru liberal Mircea Cancicov.
Despre semnificația evenimentului și despre importanța comemorării celor care s-au jertfit pentru un înalt ideal au vorbit Dănuț Voicu, Teodora Plăeșu și Stelian Cojocaru. „Suntem aici – au spus vorbitorii – să aducem, cu pioșenie și fermitate, un sincer omagiu și pentru a cinsti memoria celor care cu peste 35 de ani în urmă au pătimit sub un regim politic pe care nu-l agreau și căruia i s-au opus, motiv pentru care au ajuns prin închisori sau chiar și-au pierdut viețile. Le omagiem și noi jertfa pe care au dat-o și pentru care îi considerăm, de asemenea, Eroi ai Neamului”. A fost explicat martiriul din închisorile comuniste, iar Teodora Plăeșu s-a referit la sfinții preoți chinuiți în închisori, Dănuț Voicu a prezentat calvarul prin care a trecut intelectualitatea română, iar Stelian Petru Cojocaru a arătat cum a fost desființată armata regala și ofițerii ei au fost umiliți în celulele terorii din închisori.
La final, elevii au cinstit memoria martirilor prin poeziile recitate, iar la monument au fost depuse flori și coroane de flori.
Ziua Națională de Cinstire a Martirilor din Temnițele Comuniste este celebrată în amintirea evenimentelor petrecute în noaptea de 14 spre 15 mai 1948, când au fost arestați numeroși tineri, intelectuali, români care s-au opus regimului comunist. Monumentul din Bacău a fost făcut prin contribuții private și ridicat în anul 2001, iar în anul 2006 a fost sfințit prima oară și resfințit, după renovare, în 2022.