15 noiembrie 2024

Ziua Limbii Române, sărbătorită în plenul Consiliului Județean

Aleșii județului au avut parte de o surpriză în debutul ședinței ordinare de vineri. Un pic apatici din cauza căldurii de afară sau, poate, obosiți la sfârșit se săptămână, consilierii au fost treziți de președintele Sorin Brașoveanu care, în loc să citească ordinea de zi, a făcut un anunț.

„Ținând cont că 31 august e o zi importantă pentru noi, Ziua Limbii Române, avem un invitat special, pe domnul prof. univ. dr. Ioan Dănilă, care ne va explica ce semnificație are această zi pentru noi. Înainte aș ruga pe părintele protopop Ioan Bârgăoanu să facă o scurtă rugăciune de binecuvântare”, a spus Sorin Brașoveanu.



Unii dintre consilieri chiar se întrebau, înainte de ședință, care e motivul prezenței în sală a profesorului Dănilă. Au aflat, așadar, că era prilejuită de Ziua Limbii Române. Aleșii au spus „Tatăl nostru” împreună cu părintele Bârgăoanu, apoi au ascultat slujba de binecuvântare „a sfântului grai românesc”, a adunării și a tuturor românilor.

Ioan Dănilă a explicat că sărbătorirea Limbii Române a fost aprobată în 2013 de Parlamentul României, după fericitul model al Republicii Moldova, apoi a precizat că limba română prezintă o particularitate mai puțin cunoscută: dintre limbile romanice, e singura care se vorbește unitar pe tot spațiul geografic. Spre exemplificare, un român din Baia Mare se înțelege foarte bine cu unul din Segarcea.

„Vorbitorii celorlalte patru limbi romanice – italiana, franceza, spaniola și portugheza – trebuie să apeleze la limba literară pentru a se înțelege, dacă locuiesc în zone diferite. Această particularitate e un miracol și reprezintă un exemplu de conduită pe care ar trebui să-l urmăm: Limba Română ne oferă un model de solidaritate și nu avem decât să aplicăm acest tipar.” a spus Ioan Dănilă.


Multă politică și prea puțină gramatică

Din păcate, 2018 e anul care a produs „o daună” limbii române prin eliminarea din examenul de bacalaureat a cerințelor legate de aceasta, a adăugat Ioan Dănilă. La fel de grav e faptul că nu se mai predă, de ani buni, în liceele pedagogice. „Să trăiască Limba Română, să trăiască România”, a mai spus Ioan Dănilă, emoționat.

Sorin Brașoveanu l-a completat și a adăugat că urează „La mulți ani” și colegilor care și-au sărbătorit ziua de naștere în luna august: Oana Cristea, Adrian Popescu, Gheorghe Bejan, Gabriel Grițcu, Vasile Manolache și Eugen Ochenatu.

Sărbătoriții au fost aplaudați, apoi s-a trecut la ordinea de zi, care a cuprins, între altele, proiecte care propuneau componența unor comisii, construirea unui zid de sprijin și a două poduri, atribuirea de licențe de traseu și Scrisoarea privind performanțele așteptate de acționari de la conducerea CRAB, scrisoare care se actualizează periodic.

În final, Petrică Mihăilă a lăudat inițiativa CJ Bacău de a-l invita pe prof. Ioan Dănilă în plen, apoi a revenit la eliminarea studiului limbii române și, după câteva ironii cu substrat politic, i-a rugat pe colegi ca, prin intermediul parlamentarilor, să facă lobby pentru reintroducerea obiectului în programă.

Vasile Cautiș a explicat că limba română a fost exclusă din 2003, decizia neavând nicio legătură cu guvernul actual, că există, totuși, licee pedagogice în care se predă gramatica și că deja se fac demersuri pentru îndreptarea acestui neajuns astfel încât predarea să nu mai fie opțională, ci obligatorie.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014