8 noiembrie 2024

Ziua Latinităţii, cu Portugalia în vers şi fado

Al XIX-lea Congres al Uniunii Latine, întrunit la Paris în zilele de 13 şi 14 decembrie 2000, a decis să aniverseze convenţia constitutivă a Uniunii Latine, semnată la Madrid la 15 mai 1954.

Astfel, cele 36 de state membre ale organizaţiei au ales să declare data de 15 mai ca Zi a Latinităţii. Această dată „marchează începutul unei perioade în care statele latine au creat mecanisme care să permită protejarea bogăţiei culturale a lumii latine, ale cărei moştenitoare sunt, pentru a o proiecta mai eficient în viitor”, se arată în docummentul constitutiv.
În jurul acestei date, în toate ţările membre, guvernele, instituţiile culturale, organizaţiile neguvernamentale, ambasadele, organizează diferite manifestări pentru „a promova conştiinţa identităţii culturale comune popoarelor de origine latină” şi a medita asupra valorilor culturale şi lingvistice proprii întregii comunităţi latine.



Prima Zi a Latinităţii a fost marcată în România în 2001.

Anul acesta, Ziua Latinităţii a fost sărbătorită, în Bacău, miercuri, 15 mai, la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”. Sub genericul „Ziua Latinităţii. Portugalia în vers şi fado”, elevi, actori, artişti, reprezentanţi ai administraţiei locale au participat la o interesantă paralelă România – Portugalia. Manifestarea fost moderată de Iulian Pintilie, director adjunct al Complexului, care a prezentat mesajul Marianei Popa, manager al Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”:

„Latinitatea înseamnă deschidere, diversitate, dialog intercultural şi multilingvism. Prin acest eveniment, ne propunem să reamintim apartenenţa limbii româneşti la grupul de limbi romanice şi să apropiem, prin muzică şi poezie, ţările surori cu care avem în comun limba latină, dar şi să provocăm publicul la noi aventuri culturale şi istorice. Vă felicit pentru iniţiativă şi participare”.

Noţiunea de latinitate a fost adusă în atenţie, printr-un elegant şi sensibil eseu, de eleva Sorana-Adina Plotogea, de la Colegiul Naţional „Gheorghe Vrănceanu”, actriţa Eliza Noemi Judeu a susţinut un recital din lirica poetului Fernando Pessoa, iar Sorin-Gabriel Ailenei manager public, Instituţia Prefectului, a adus un omagiu vinului de Porto, reliefând, printr-o frumoasă poveste, importanţa lui de-a lungul secolelor în călătoriie legendare ale expansioniştilor portughezi. O altă poveste a spus şi Cristina Dăscălescu, de data aceasta pe note, interpretând mai multe melodii fado.

Gheorghe Bălţătescu




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014