În fiecare an, la data de 13 octombrie, marcăm Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor, eveniment ce își propune să sărbătorească modul în care comunitățile din întreaga lume își reduc expunerea la dezastre. Astfel și instituția noastră, în calitate de componentă a Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență se raliază acestui eveniment și își propune să promoveze o cultură de sensibilizare a riscurilor și reducere a dezastrelor, axată pe prevenirea dezastrelor, atenuarea lor și pregătirea în fața acestora.
În acest sens, pe data de 11 octombrie, vineri, în toate unitățile școlare din județul Bacău se va organiza un exercițiu de simulare în cazul producerii unui cutremur, cu implicarea personalului de specialitate în domeniul situațiilor de urgență de la nivelul administrației publice locale (inspector de protecție civilă, șef serviciu voluntar pentru situații de urgență), sub supravegherea personalului din cadrul insituției noastre.
Totodată, în intervalul 12-13 octombrie se va organiza evenimentul „Zilele porților deschise” la toate sediile subunităților de intervenție din județ. În cadrul acestei activități, participanții vor putea cunoaște autospecialele de intervenție, misiunile desfășurate de echipajele operative, precum și măsurile de comportare în diferite situații de urgență.
De asemenea, duminică, 13 octombrie, instituția noastră organizează activități de pregătire a populației privind acordarea primului ajutor, prin amenajarea unor ateliere publice pentru cetățeni în următoarele centre comerciale: Arena Mall Bacău, Hello Shopping Park Bacău și Centrul Comercial Supernova Bacău.
În cadrul acestor ateliere, cetățenii vor putea asista și exersa manevrele de acordarea a primului ajutor, vor afla informații utile despre programul de voluntariat în cadrul inspectoratului, despre admiterea în unitățile de învățământ și, nu în cele din urmă, aspecte de interes privind comportamentul preventiv în situații de urgență.
Ținând cont de faptul că majoritatea dezastrelor naturale nu pot fi evitate, pentru siguranța cetățenilor și pentru a limita pierderile de bunuri, principalele recomandări ale pompierilor băcăuani, vizează respectarea regulilor generale de comportare şi măsuri de protecţie în cazul producerii unor calamităţi naturale:
- rămâneţi calmi;
- stabiliţi din timp un loc de întâlnire și un sistem de comunicare;
- toţi membrii familiei ar trebui să aibă asupra lor în permanenţă, un mijloc de identificare: act de identitate sau pentru minori, un însemn cu date personale.
Întrucât, în cazul producerii unui dezastru puteţi fi puşi în situaţia de a părăsi urgent locuinţa, este indicat să pregătiţi din timp rucsacul de urgenţă. Acesta trebuie să conţină apă, alimente compacte şi uşoare: cutii de conserve, alimente deshidratate, alimente pentru copii, îmbracăminte şi încălţăminte, un sac de dormit sau pături, o trusă de prim ajutor, articole de igienă, aparat radio cu baterii de schimb, lanternă, telefon mobil, fluier, acte personale, bani.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit.
Vă asigurăm că rămânem la datorie în permanență și pregătiți să oferim răspunsul operativ, indiferent de situațiile pe care le semnalați la Numărul Unic pentru Apeluri de Urgență 112!