Editia a X-a a Zilei Internationale a Sindromului Down va fi celebrata in 21 martie 2015 de catre Asociatia Sindrom Down Bacau in parteneriat cu Primaria Municipiului Bacau printr-un concert extraordinar la Teatrul de Vara “Radu Beligan”, cu incepere de la orele 12,00.
Obiectivul acestei zile memorabile este de a creşte nivelul de conştientizare şi înţelegere a sindromului Down şi de a promova drepturile persoanelor cu sindrom Down de a se bucura de viaţă deplină, în demnitate şi de a fi participanţi activi şi valoroşi în comunităţile şi societăţile în care acestea trăiesc.
Ansamblul folcloric profesionist Busuiocul” condus de domnul Petrica Vlasie alaturi de alti artisti cu suflet mare vor crea si mentine liantul cu comunitatea prin sustinerea unui spectacol de exceptie dedicat bacauanilor care vor dori sa participe la spectacol si mai ales persoanelor cu sindrom Down de ziua lor.
In deschiderea spectacolului beneficiarii asociatiei vor sustine un dans alaturi de voluntari pentru a-si promova talentul si curajul de a-si depasi limitele.
Vor evolua pe scena teatrului de vara grupul „Fluturasii veseli”care reuneste elevi din invatamantul de masa si de la Centrul scolar de Educatie incluziva nr.2 Comanesti. Coordonatori ai grupului: prof. Avadani Neli si prof. Ardeleanu Oana.
La nivel mondial, initiaţiva acestei manifestări a apărut în noiembrie 2005, apoi pe 21 martie 2006 la Singapore au avut loc primele acţiuni de amploare care au atras atenţia asupra importanţei înţelegerii corecte a acestui sindrom. Simultan, evenimente similare au fost organizate la nivel local în multe state.
Toate acestea au dus în mod firesc la pornirea demersurilor de declarare oficială a Zilei Mondiale a Sindromului Down. Din anul 2008, Ziua Mondială a Sindromului Down este recunoscută şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), iar din noiembrie 2011, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a adoptat rezoluţia ce stabileşte data de 21 martie – ZIUA MONDIALĂ A SINDROMULUI DOWN În România, această zi a fost celebrată începând din 2006, în cadrul organizaţiilor ce au în componenţă persoane cu sindrom Down.
Ce este sindromul Down?
Sindromul Down este o dispunere cromozomială naturală care a făcut parte întotdeauna din condiţia umană, fiind universal prezent în toate naţiile, genurile şi mediile socio-economice, apărând aproximativ 1 la 800 de nou-născuţi, deşi există o mare variaţie a acestei incidenţe în întreaga lume. Sindromul Down produce diverse grade de dizabilitate intelectuală şi fizică, precum şi probleme medicale asociate. Persoanele cu sindrom Down au trăsături fizice si caracteristici distincte şi, deşi sindromul Down este permanent, majoritatea celor afectaţi, beneficiind de o îngrijire adecvată, pot duce o viaţă normală şi activă.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.