16 ianuarie 2025

Ziua internațională a iei, sărbătorită la Aeroportul din Bacău

Celebra cămășuță cu altiță a fost sărbătorită, azi, în terminalul Aeroportului Internațional „George Enescu” din Bacău, în cadrul primei ediții a Expoziției de Artă Plastică Contemporană organizate de către Școala Populară de Arte și Meserii, instituție de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean.

Evenimentul, la care au participat reprezentanți ai tuturor partenerilor implicați în organizarea manifestării, a avut loc cu ocazia „Zilei Internaționale a iei”. Astfel, pasagerii au avut ocazia să admire obiectele unicat realizate de elevii Școlii Populare de Arte și Meserii – costume populare, picturi, sculpturi etc.



„Am avut privilegiul de a expune aici, pe aeroport, considerat, pe bună dreptate, o poartă deschisă către toate colțurile lumii. Prin urmare, călătorii, străni și români, au putut să admire acest monument UNESCO, așa cum este considerată ia românescă”, au declarat organizatorii evenimentului. Printre expozanți, am regăsit-o și pe Claudia Petronela Patrașcu, eleva de nici 16 ani îndrumată în acest domeniu de prof. Felicitas Farcaș – Lohan, bibliotecar în comuna Faraoani. Tânăra a reușit să convingă autoritățile UNESCO că ia pe care a confecționat-o merită să reprezinte România (alături de restul cămășilor populare din celelalte zone etnografice din țară), în procesul de oficializare a cămășuței cu altiță drept piesă neprețuită din patrimoniul cultural mondial.

„Prin muncă, sârguință și, evident, ajutoare din partea altor persoane. Ia este pasiunea mea, este perla neșlefuită din inimă. Mi-ar plăcea ca fiecare român să arate că … este român, purtând această cămașă populară”, este mesajul transmis de adolescenta din Bacău. „Este o creație, nu este o cămașă copiată. Cămașa este cusută cu lână, îmbogățită cu mărgele, în jurul unui punct bătrânesc recuperat de pe cămășile vechi de 100 de ani din satul Faraoani și din zona Văii Siretului”, a completat prof. Farcaș.

La eveniment, a mai participat și cunoscutul pictor naiv Ioan Măric, împreună cu elevii pe care-i îndrumă în cadrul cercului de la Școala Populară de Artă Bacău. Și ca spectacolul să fie complet, într-un colț de aeroport, pasagerii și nu numai puteau să se delecteze cu muzica de cafe – concert interpretată măiastru de prof. Remus Lungu, de la aceeași instituție de cultură care a organizat evenimentul de joi.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img