22 ianuarie 2025

Ziua în care erau să ia foc Balcanii

Duminică noapte, Balcanii erau să ia foc, din nou, după ce autoritățile kosovare au instalat blocaje la frontiera dintre Serbia și provincie. Motivul este unul aparent pașnic: Kosovo vrea să-i oblige pe etnicii sârbi să-și schimbe documentele de identitate și numerele de la mașini cu acte și numere eliberate de autoritățile de la Priștina. Sârbii nu vor întrucât ei nu recunosc nici acum independența Kosovo. O întâmplare similară s-a petrecut și în toamna trecută, iar atunci sârbii au reacționat, blocând drumurile.

Și acum, după ce poliția kosovară a început să interzică intrarea în provincie a sârbilor care aveau documente sârbești, s-a început instalarea de baricade pe drumuri. Forțele speciale albaneze ROSU au fost trimise spre granița cu Serbia, s-au auzit focuri de armă, iar trupele KFOR au început să se desfășoare pentru a se interpune între sârbi și albanezi. Sârbii din Kosovo au început să-și scoată armele din ascunzători. Se știe că există foarte multe arme în mâinile sârbilor din provincie. Ca în 1999, bisericile și mănăstirile sârbe din Mitrovița au bătut clopotele în dungă, sirenele de raid aerian au început să sune. De cealaltă parte a „liniei administrative”, cum e numită granița creată între Kosovo și Serbia, președintele a făcut apel la rațiune, dar s-a auzit și că trupele sârbești au fost puse în alertă. Alexandar Vucic și-a petrecut multe ore la sediul Statului Major, de unde a vorbit cu comandanții KFOR.



Pe plan internațional, Rusia a solicitat administrației Kosovo, precum și SUA și UE care se află în spatele ei, să oprească provocările și să respecte drepturile sârbilor din Kosovo. „Decizia Priștinei de a aplica regulile privind înlocuirea forțată a documentelor personale ale sârbilor de la 1 august este un pas către expulzarea acestora din Kosovo”, a declarat Maria Zaharova. Turcii încearcă să joace cartea de menținere a păcii, spunând lumii întregi despre disponibilitatea lor de a interveni în conflict și de a ajuta. Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a discutat despre escaladarea situației cu colegii săi din Serbia și Kosovo și a propus medierea Turciei pentru a rezolva criza. Ambasadorul SUA în Kosovo, Jeff Hovenier, a declarat că a cerut autorităților kosovari să amâne acțiunile privind numerele și documentele sârbești cu 30 de zile. Când un ambasador SUA „cere” ceva autorităților kosovare, acel „cere” se citește „ordonă”.

În fine, după miezul nopții, președintele sârb s-a adresat națiunii la televiziune afirmând că ambele părți și-au luat angajamente. Pentru moment, pare că situația a fost dezamorsată.

Aparent fără nici o legătură, să precizăm următoarele: Cel mai înalt nivel al investițiilor chineze în 2022 a fost înregistrat în Filipine, 3,3 miliarde de dolari, pe locul doi fiind Serbia, cu 1,9 miliarde de dolari.

 

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img