In holul mare al Colegiului National „Vasile Alecsandri” Bacau, elevi si profesori au sarbatorit cu mare fast, in ultima zi de scoala a saptamânii trecute, Ziua Limbilor Europei, aniversata in fiecare an pe 26 septembrie. S-au organizat dansuri din diferite tari, s-au recitat poezii si s-a cântat in mai multe limbi straine, ca semn al promovarii solidaritatii si cooperarii între statele europene.
De organizarea intregii actiuni s-au ocupat in principal prof. Oana Jugariu – sefa catedrei de limba engleza si prof. Geta Marinescu, alaturi de elevii lor, atât de la gimnaziu, cât si de la liceu. Au participat la activitate si cei doi elevi veniti din Belgia sa studieze aici timp de trei luni, Florence Blondiaux, din clasa a XI-a, si Donovan Dive, din clasa a XII-a.
Ziua Limbilor Europei este o manifestare care celebreaza diversitatea lingvistica. Aniversarea ei are ca obiectiv atragerea atentiei publicului asupra importantei invatarii limbilor straine si sensibilizarea cu privire la existenta si valorea tuturor limbilor vorbite in Europa.
Sarbatoarea a debutat in anul 2001, an care a fost declarat de Consiliul Europei Anul european al limbilor vorbite. De atunci, in fiecare an, in jurul datei de 26 septembrie, in fiecare din cele 45 de state membre ale Consiliului Europei se sarbatoreste Ziua limbilor europene. In Europa se vorbesc 23 de limbi oficiale, dar exista si peste 60 de comunitati autohtone care vorbesc o limba regionala sau minoritara.
In fiecare an, Ziua Europeana a Limbilor reprezinta un prilej de bucurie pentru elevii si cadrele didactice din Colegiul Pedagogic „Stefan cel Mare” Bacau care se intâlnesc in amfiteatrul „Spiru Haret” pentru a sarbatori. Cei prezenti la actiune au fost primiti cu salutul in mai multe limbi ale UE si au fost informati cu privire la semnificatia acestei zile.
Activitatea a continuat cu momentul artistic intitulat „Trebuiau sa poarte un nume / Il leur fallait un nom / They Had to Have a Name”, dedicat poetului Mihai Eminescu. Eleve de la clasele cu profil filologie intensiv engleza au recitat in limbile româna, franceza, engleza si italiana câteva dintre cele mai cunoscute poezii din lirica eminesciana. Apoi, elevele Mares Miruna, Militaru Diana si Penica Diana (clasa a VIII-a) au incântat publicul interpretând câteva melodii din repertoriul românesc si international.
Prof. Iosub Maricica a moderat o dezbatere in care elevii si dascalii au incercat sa afle raspunsul la intrebarea „De ce sa invatam limbi straine?”, iar prof. Munteanu Monica si prof. Balaban Luminita au oferit informatii cu privire la examenele cu recunoastere internationala pentru limbile franceza si engleza.
Activitatile au fost coordonate de cadrele didactice de la Catedra de limba engleza (prof. Toderita Ancuta, prof. Ivanciuc Carmen, prof. Agavriloae Silvia, prof. Luminita Balaban si prof. Iacob Gabriela), dar si de la Catedra de limba franceza (prof. Iosub Maricica si prof. Munteanu Monica).
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.