18 ianuarie 2025

„Ziua Educației Financiare” a fost marcată și în Bacău

Elevi ai mai multor colegii, licee și școli gimnaziale din Bacău au participat, joi, 11 aprilie, la simpozionul „Importanța economisirii în contextul actual”, organizat de Colegiul Economic „Ion Ghica” și Inspectoratul Școlar Județean (ISJ), în parteneriat cu Universitatea „George Bacovia”, Agenția Bacău a Băncii Naționale a României (BNR) și Asociația Absolvenților Colegiului Economic „Ion Ghica”. Manifestarea a avut loc pentru celebrarea Zilei Educației Financiare, marcată în fiecare an la data de 11 aprilie. La eveniment au fost prezenți Dănuț-Eusebiu Ilie, directorul Agenției Bacău a BNR, reprezentanți ai ISJ și profesori de la școlile prezente în program. Iar moderatoarea manifestării a fost directoarea Colegiului Economic, prof. prof. Teodora Craus. 

Simpozionul a fost, practic, un dialog interactiv cu elevii prezenți în unul dintre amfiteatrele universității băcăuane. S-a demonstrat că educația financiară urmărește formarea în rândul elevilor a acelor competențe cu privire la gestionarea resurselor financiare și adoptarea unor decizii care au consecințe financiare pentru viața lor și s-a conturat o imagine a modului în care banii sunt percepuți, cheltuiți, economisiți, împrumutați și investiți în societatea de astăzi.



Dialogul a fost deschis cu prelegerea „Puterea economisirii resurselor: Impactul acțiunilor noastre asupra viitorului”, susținută de lect. univ. dr. Gabriela Fotache, și a continuat cu alte considerente și explicații despre economisire, prezentate de Raluca Robu – referent de specialitate la Agenția BNR. În același spirit, conf. univ. dr. Mihai Florin Căprioară a interacționat cu elevii pe tema „Noi toți construim viitorul”, în care, cu ajutorul facilităților oferite de tehnologia folosită astăzi atât de mult de tânăra generație, elevii au răspuns la provocările unor scurte chestionare prin care au explicat cam cum s-ar vedea ei realizați în viitorii zece ani.

Prelegerile specialiștilor au fost urmate de prezentările a trei echipe de elevi, care au făcut propriile lor considerații pe tema generală a simpozionului. Astfel, elevii Alin-Gabriel Fălcaru, Darius-Ștefan Chifani, Ioana-Bianca Bratu și Ștefania-Bianca Veniciuc, din Clasa a X-a a Colegiului „Ion Ghica” (sub coordonarea prof. Mioara Pruteanu) au vorbit pe tema „Economisirea, Stop risipei1”, iar elevii Teodor Spulber și Nikolas Vatră, din clasa a X-a a Colegiului Economic (coordonați de prof. Florin Gheorghiu) au prezentat o veritabilă scenetă pe tema „Metode eficiente de a economisi bani în fiecare lună”. La fel, elevii Andreea Apostu, Andrei Gălățanu, Karina Patriche, Ștefania Niță și Andra Vârgău, din Clasa a XI-a a Colegiului „Ghica”, au vorbit pe tema „Reducerea risipei alimentare, metodă de optimizare a costurilor în unitățile de alimentație”.

Simpozionul a fost acompaniat și de un concurs intitulat „Pușculița magică”, în care reprezentanți ai elevilor au ales cele mai interesante creații ale unor colegi, prin care cei din urmă au reprezentat cunoscuta pușculiță de economisire bănuț cu bănuț, dar în 15 forme originale, precum clădirea propriei școli, borcănele împodobite sau bidonașe transformate în animăluțe din curtea omului. După votul juraților, au fost acordate mai multe mențiuni și trei premii, care au constat în cărți oferite de organizatori. Premiul I a revenit elevilor Daria-Maria Ghioc, Tudor-Andrei Gălățeanu și Răzvan-Constantin Chefane, de la Școala Gimnazială „Nicu Enea” din Bacău.

Elevii participanți la manifestare au fost de la Colegiul Economic „Ion Ghica”, Colegiul „Mihai Eminescu”, Liceul Tehnologic „Anghel Saligny”, Liceul Teoretic „Henri Coandă” și școlile gimnaziale „Spiru Haret”, Nicu Enea”, Alecu Russo” și Constantin Platon” – toate din Bacău, dar și de la Școala Gimnazială „Gheorghe Avramescu”, din Prăjești.

 

Petru Done



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img