Comunitatea economică băcăuană a fost, miercuri, 12 decembrie, din nou în sărbătoare, la un eveniment provocat de această dată de Camera de Comerț și Industrie (CCI). S-a organizat prima ediție a ceea ce de acum anual se va numi „Ziua Economiei Băcăuane”, un prilej pentru a se analiza periodic starea economică a județului, disponibilitatea întreprinzătorilor de a dezvolta afaceri, dar și modul în care autoritățile locale se implică în susținerea inițiativelor economice. Manifestarea a inclus și ediția a 25-a a Topului județean al firmelor și a fost organizat în parteneriat cu Instituția Prefectului și Consiliul Județean.
Manifestările de sub egida „Zilei Economice Băcăuane” au avut loc la Sala Ateneu, cu începere de la ora 16.00, unde alături de organizatori și de oamenii de afaceri au venit prefectul Maricica Luminița Coșa, președintele Consiliului Județean, Sorin Brașoveanu, Gheorghe Popa, secretar de stat în Ministerul Culturii, Dragoș Ștefan, viceprimarul Bacăului, și alți invitați. Au fost, de asemenea, prezenți reprezentanți ai sindicatelor, ai altor autorități și instituții ale statului (primării și instituții deconcentrate), ai asociațiilor profesionale și patronale, ai mediului educațional, dar și parteneri regionali și naționali ai comunității de afaceri, precum și personalități marcante ale vieții economice băcăuane.
Pe agenda evenimentului au fost înscrise Prezentarea stării economiei județului Bacău la nivelul anului 2018, an al Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, Prezentarea Topului firmelor din județul Bacău – ediția a 25-a, Retrospectiva Centenarului Economiei Băcăuane și Acordarea de distincții omagiale firmelor și principalilor parteneri.
Topul firmelor – oglinda eficienței afacerilor
Manifestările s-au deschis cu o succintă, dar complexă prezentare, de către jurnalistul Cătălin Bejan, a stării actuale a economiei județului, în care mai sunt doar 15.000 de firme active juridic, dar dintre care numai 11.164 au cifră de afaceri. Din acest efectiv doar 5.199 de firme au îndeplinit condițiile pentru a fi eligibile în Top și numai 1.842 s-au și clasat aici. De departe, revelația evoluției firmelor băcăuane a constituit-o Compania DEDEMAN, care în cei 26 de ani de la înființare a ajuns să asigure circa jumătate din cifra de afaceri din economia județului, are cel mai mare profit și cel mai mare număr de salariați.
Firmele băcăuane au fost clasificate și după indicatori specifici prin care este analizată și starea actuală a economiei județului.
Astfel, s-a întocmit câte un Top 25 al firmelor după cifra de afaceri, după numărul de angajați, după profitul realizat și după volumul și valoarea exportului. De asemenea, am aflat și care sunt afacerile din județ clasate în Topul Național al Firmelor 2018.
Firmele din Top au primit diplome pentru locurile I, II și III. Tot firmelor le-au fost conferite Meritul Centenar Agricol, Meritul Centenar Industrial și Meritul Centenar Comercial.
Economia băcăuană la Centenar
Prof. univ. dr. Dumitru Bontaș a făcut o succintă analiză a economiei băcăuane în ultima sută de ani și a încadrat evoluția ei în toată istoria României și a zonei Bacău. Analiza a cuprins și unele sugestii sau chiar recomandări pentru readucerea Bacăului din punct de vedere economic pe locurile fruntașe pe care le-a ocupat acum 20-30 de ani.
Manifestările s-au finalizat cu acordarea de distincții omagiale firmelor și principalilor parteneri ai CCI.