1 iunie, Ziua Internationala a Copilului, a fost sarbatorita din plin in Bacau. Unii copii au participat la diferite concursuri de desen in parc, altii s-au distrat la Insula de Agrement, in unitatile de invatamant s-au organizat diferite actiuni prilejuite de aceasta sarbatoare, iar alti elevi au ales sa petreaca ziua lor intr-un mod inedit. Asa cum au facut-o cei din clasa a VI-a B, de la Scoala „Al.I. Cuza” Bacau.
S-au distrat la Festivalul Arlekin
De la ora 10.30, mii de elevi au marsaluit catre centrul orasului in Parada Copilariei. Au poposit in fata Primariei unde au asistat la concertul sustinut de Andreea Balan, invitat special care le-a vorbit celor prezenti si despre pericolul consumului de etnobotanice. Si in Parcul Canciov a fost aglomeratie. Inca de la primele ore ale diminetii, elevii, insotiti de cadrele didactice, s-au bucurat sa ia o pauza de la orele de curs in schimbul desenelor pe asfalt, jocurilor in aer liber si dansului. Altii au facut o plimbare pe aleile parcului si au admirat fantana arteziana. Pentru ei, pana la ora 21, au sustinut recitaluri de teatru, dans si muzica copiii de la ansamblul “Ciobanasul”, Fundatia Neghinita, Magicianul Augustin, Scoala Stelutelor, Hiperionii, elevii Liceului de Arta. Doar reprizele de ploaie au mai stricat cheful celor pregatiti de sarbatoare. Pentru organizarea acestei manifestari municipalitatea a cheltuit 100.000 lei. (A. Gavrila)
Vizita inedita
Elevii clasei a VI-a B, de la Scoala “Al.I.Cuza” Bacau au sarbatorit ziua de 1 iunie printr-o vizita la Trustul Media “DESTEPTAREA”. Primul lor obiectiv a fost redactia – locul unde zi de zi se naste cotidianul “Desteptarea”. Cei mici nu s-au sfiit sa puna intrebari, sa incerce postura de redactori in fata calculatorului sau pur si simplu sa ii chestioneze pe jurnalisti despre cum se scrie, tipareste sau ilustreaza un ziar. Cate ceva despre secretele acestei meserii au aflat chiar de la senior editorul Trustului Media “Desteptarea”, cel care a fost incantat de curiozitatea elevilor si care le-a explicat cu rabdare ca a fi ziarist presupune in primul rand sa cunosti foarte bine limba romana si sa crezi ca poti schimba lumea in care traiesti. “Pe gazetar il intereseaza in mod special problema. Si ca sa dau un exemplu, subiect de ziar este de ce nu a ajuns la timp un tren in gara, nu ca acesta a ajuns. Este o meserie grea, dar si foarte frumoasa. Pentru a accede la aceasta meserie iti trebuie multa munca, perseverenta si, cel mai important, trebuie sa cunosti foarte bine limba romana. Iar acest lucru nu este valabil numai pentru ziar, ci si pentru tot ceea ce veti vrea sa faceti in viitor”, le-a explicat copiilor Gheorghe Baltatescu, senior editor la Trustul Media “DESTEPTAREA”.
Crainica pentru cateva minute
Urmatoarea oprire a fost in studiourile Radio Alfa, locul din care muzica buna rasuna in tot orasul pe frecventa 89,6 FM. Cei mici au aflat cu aceasta ocazie ce trebuie sa faca un DJ de radio si care sunt principalele ingrediente ale unui program radiofonic de calitate. Elevii au vizitat apoi tot ceea ce inseamna televiziune de la editarea video a stirilor si emisiunilor TV, regia de emisie, montaj, pana la platoul unde sunt amenajate cele trei studiouri in care se emit Stirile TV Bacau si emisiunile “Desteptarea de seara” si “Impact”. Ema Enasel a avut curajul, alaturi de un alt coleg de-al ei, sa cunoasca pentru cateva minute si tainele prompterului. “E frumos. Dar am avut emotii foarte mari. Sunt fascinata de aceasta lume, iar daca nu voi reusi sa devin designer, voi incerca la televiziune”, ne-a spus sincer Ema. “Mie mi-a placut foarte mult studioul si tot ce se face aici. Imi place cum se lucreaza. Am vazut ca totul trebuie bine gandit, e nevoie de concentrare, de multa atentie”, ne-a marturisit si Georgiana Munteanu. “Eu am fost curios sa aflu cum se editeaza ziarul si care este drumul lui pana ajunge la chiosc. Nu citesc ziare, ca sunt prea mic, dar ma bucur ca acum stiu cum se realizeaza un cotidian”, ne-a declarat strengar Mihai Asofiei.
Experienta noua
Alaturi de jurnalistii de la Trustul Media “DESTEPTAREA”, elevii si dirigintele lor, au trait din plin fiecare moment petrecut in spatiile de lucru si au promis ca vor reveni. Poate cine stie, peste ani, chiar ca viitori colegi. “A fost o vizita inedita pentru noi, inclusiv pentru mine. Marturisesc ca si eu am pasit intr-un trust de presa pentru prima oara. Copiii au avut emotii, eu la fel, alaturi de ei. Este o zi importanta pentru ei, e ziua lor, asa ca ne-am gandit ca putem sarbatori cu o astfel de vizita. A fost o experienta noua, mai ales pentru ei”, ne-a declarat la final si prof. Roxana Elena Simion, diriginte clasa a VI-a B, Scoala “Al.I. Cuza” Bacau. (R. Neagu)
Politistii au fost alaturi de copii
Politistii bacauani au marcat Ziua Internationala a Copilului prin activitati speciale, menite sa-i apropie pe cei mici de Politie, prin implicarea directa a acestora in actiuni comune cu politistii. “La initiativa Politiei de Proximitate a Orasului Comanesti si a Compartimentului de Analiza si Prevenire a Criminalitatii, in colaborare cu Centrul Europe Direct si unitatile de invatamant din Comanesti, pe 1 Iunie, incepand cu ora 10.00, in orasul Comanesti s-au desfasurat manifestari dedicate Zilei Internationale a Copilului”, a precizat insp. Narcisa Butnaru, ofiter la Inspectoratul de Politie Judetean Bacau. Astfel, 400 de elevi imbracati cu tricouri albe au strabatul orasul Comanesti intr-un “Mars impotriva violentei in mediul scolar si in societate”. Elevii au purtat pancarde cu mesaje antiviolenta si au distribuit pliante realizate de ei. In paralel, politistii au impartit celor prezenti la manifestare aproximativ 3.000 de pliante cu recomandari preventive. Tot cu aceeasi ocazie, la ora 11.30, in Parcul Ghika din localitate, politistii, impreuna cu adolescenti si prescolari, au participat la o serie de activitati cultural-artistice dedicate Zilei Copilului, cum ar fi spectacole de teatru, poezie, cantece si desene pe asfalt. La sfarsitul activitatilor, toti copiii au primi din partea organizatorilor dulciuri si baloane. (R. Neagu)
Tancii buhuseni, vedetele targului
Copiii buhuseni au fost invitati ieri in fata Casei de Cultura, unde au petrecut de minune, peste doua ore. Tineri deghizati in eroi de poveste i-au antrenat la dans, au cantat si desenat cu ei. Concursurile de toate felurile au fost antrenante, foarte aplaudate de parinti si bunici. Tancii au intrat in jocul eroilor frumos costumati (feti-frumosi, zmei, cenusarese, zane, pirati etc.) si au legat cu acestia prietenii. „Premiile au fost pe masura importantei evenimentului: diplome, dulciuri, sucuri”, ne-a spus Oana Timofte, lider al juriului. Organizatorii si sponsorii activitatii, tinerii de la TSD, au fost grozavi, primind, la randul lor, aplauze de la tancii care au avut statutul de vedete ale targului. (I. Fercu)
Sarbatoare pentru micutii din spital
Pentru cel putin o ora, aproximativ 100 de copii internati in Spitalul de Pediatrie au uitat de suferinta lor. Gratie unor bunici cu suflet mare din cadrul Clubului 60 plus si preocuparii conducerii spitalului, prichindeii au simtit bucuria jocului, cantecului si dansului. Au fost fericiti cand au avut surpriza sa descopere in rucsacul inmanat fiecaruia dulciuri si fructe, dar mai ales cate o jucarie. “Ca in fiecare an, Spitalul de Pediatrie nu a vrut sa treaca neobservata aceasta zi, a spus dr. Aurelia Taga, managerul Spitalului de Pediatrie. Cu ajutorul oamenilor de suflet am reusit sa le facem si cadouri. Le multumim celor care au fost alaturi de noi. Cu sprijinul lor le-am facut o zi frumoasa copiilor internati in spital.” In sectiile Spitalului de Pediatrie sunt internati, in prezent, 140 de copii. 40 dintre ei au sub trei ani, astfel ca au ramas in saloane. Nici copiii din sectia Chirurgie si Ortopedie Pediatrica nu au fost scosi in aer liber, dar toti au primit cadouri de ziua lor. La pranz ei au fost serviti si cu tort. Sarbatorirea Zilei Copilului in Spitalul de Pediatrie a devenit o traditie de ani buni. (E. Tintaru)
Rasfat pentru copiii de la „Domnita Maria”
Fundatia de Sprijin Comunitar (FSC) a reusit sa faca fericiti de ziua lor pe toti copiii de la Scoala “Domnita Maria” din Bacau. Petrecerea a inceput la ora 10.00, curtea unitatii de invatamant devenind neincapatoare pentru toboganele destinate prichindeilor de la gradinita. Scena improvizata a atras ca un magnet pe elevii scolii, care si-au etalat talentul la cantat si dansat, intre ei remarcandu-se grupul “Zmeuris”, coordonat chiar de voluntari ai fundatiei. “Colaborarea noastra cu FSC este veche si rodnica. A devenit o traditie ca la astfel de zile importante sa organizam impreuna tot felul de activitati pe placul copiilor”, ne-a spus prof. Cecilia Deaconu, directorul de la “Domnita Maria”. Tot in curtea scolii s-au desfasurat concursuri de dans, sah, majorete, desene pe asfalt, gimnastica, role si biciclete. “Elevii au fost foarte activi, stimulati si de premiile promise castigatorilor. Anul acesta am gasit sponsori generosi, copiii care s-au dovedit cei mai buni primind pizza, dulciuri si alte surprize”, precizeaza Ionut Chirita, reprezentantul FSC. Indiferent daca au fost sau nu inscrisi la un concurs, toti copiii de la “Domnita Maria” au simtit gustul sarbatorii, s-au distrat, au fost rasfatati, au trait cu tot sufletul minunata zi de 1 iunie. (R. Neagu)
O bucurie pentru copiii romi
Aproape 100 de copii ai etnicilor romi din Onesti au trait la 1 iunie – Ziua Internationala a Copilului, o bucurie deosebita. Ei au primit in dar jucarii si aceste clipe fericite le-au adus un zambet in privire. Actiunea a avut loc la initiativa consilierului local Gelu Panfil si a initiat campania de strangere a jucariilor in municipiul Onesti, pentru ca acestea sa ajunga la copiii din familiile defavorizate si cu conditii materiale precare. In aceasta actiune s-a implicat si Filiala Onesti a Partidei Romilor, prin presedintele sau Dumitru Dinu, prim-vicepresedintele Ioan Bogdan, secretarul Florin Condei si mediatorul scolar Calin Trandafir. Primul popas al “caravanei jucariilor” a fost la blocul “Evazatul”, in fata caruia in jur de 60-70 de copii au asteptat momentul in care sa primeasca in dar o jucarie, aceleasi lucruri intamplandu-se si in zona “Lanul Garii”, unde sunt peste 50 de case cu familii de romi. (Ion M.)
Pompierii si-au deschis portile
Miercuri, 1 iunie – Ziua Copilului, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta “Maior Constantin Ene” al judetului Bacau a dorit sa faca o bucurie celor mici si si-au deschis portile pentru a-i primi. Incepand cu ora 11.00, un numar de aproximativ 84 de elevi din ciclul primar si gimnazial ai scolilor «Al.I. Cuza» si Nr. 10 din municipiul Bacau au trecut pragul Inspectoratului pentru a afla de la cadrele acestuia cat mai multe lucruri despre ce inseamna sa fi salvator.“Copiii au avut ocazia sa invete de la membrii echipajului S.M.U.R.D. cum se acorda corect primul ajutor unei victime sau ce aparatura se foloseste in cazul in care o persoana este blocata intre fiarele contorsionate ale unui autoturism implicat intr-un accident”, a precizat lt. Andrei Grecu, ofiter ISUJ Bacau.
De asemenea, cei mici au putut afla mai multe lucruri despre autospecialele de stins incendii cu apa si spuma, precum si despre autospeciala de lucru si salvare de la inaltimi. Vizita s-a incheiat cu o demonstratie a salvatorilor care le-au aratat elevilor cum se realizeaza un dispozitiv de stingere, precum si cum se stinge un inceput de incendiu cu un stingator portabil. (R. Neagu)
Minorii de la Penitenciar au sarbatorit si ei Ziua Copilului
Penitenciarul Bacau, prin Serviciul de Educatie si Asistenta Psihosociala, a marcat Ziua Internationala a Copilului prin derularea unei serii de activitati in comunitate si in interiorul institutiei. “Marti, 31 mai, un grup de minori si tineri custodiati de unitatea noastra s-au deplasat la GAZ-ul unitatii, pe un teren special amenjat, unde au jucat un meci de fotbal, care le-a stimulat spiritul de competitie si a contribuit la dezvoltarea abilitatilor de relationare in cadrul unei echipe. Pe 1 iunie, minorii din Penitenciarul Bacau au avut ocazia sa petreaca o zi in aer liber, pe Insula de agrement, au participa tla un concurs de desene pe asfalt, la o tombola cu premii, la un concurs tip stafeta. De asemenea, in interiorul unitatii au avut ocazia sa-si demonstreze aptitudinile muzicale, in cadrul unui concurs inedit de Karaoke”, a explicat comisar sef Victor Cuzic, director la Penitenciarul Bacau. Apoi, creativitatea persoanelor private de libertate minori a fost pusa in valoare prin organizarea unui concurs de mesaje adresate copiii din lumea intreaga. In paralel, femeile detinute s-au deplasat la doua cenmtre rezidentiale din Bacau si au oferit copiilor de acolo dulciuri. Astazi, 2 iunie, minorii din penitenciar vor patrunde in tainele universului, la Observatorului Astronomic “Victor Anestin” Bacau, unde vor efectua o vizita, vor viziona expozita “De la pamant la stele” si vor primi informatii legate de sistemul nostru solar. (R. Neagu)