14 noiembrie 2024

Ziua celor doua mare dezastre

Uneori, dincolo de aura lor divina, precum ziua de nastere a unora dintre noi, toate zilele anului poarta povara unor mari dezastre. Ziua de astazi, 18 iulie, este pentru mine cea a dezastrelor care poarta semnaturi nenorocite: Nero/ Vântul nebun si Hitler.

1. In ziua de 18 iulie, anul 64, noaptea, a izbucnit incendiul din Roma, in zona Circus Maximus. Un incendiu care a facut ravagii timp de sase zile si sase nopti, propagându-se in toata Roma. Trei din cele paisprezece cartiere ale Romei care constituiau orasul au fost distruse. Au fost afectate, partial, si alte sapte cartiere. Un dezastru. Vorbim despre Roma. Mii de morti, mii de romani ramasi fara locuinte. Cert este ca a fost un incendiu care si astazi cocheteaza cu misterul. Cine a dat foc Romei: vântul, care a purtat o scânteie nefericita print-o metropola antica neasigurata… ignifug, sau Nero, imparatul?



Izvoare istorice pe care nu avem expertiza de a le crede obiective sau subiective sustin ca Nero, aflat in clipa izbucnirii incendiului la Atrium, ar fi incercat fara success sa opreasca marea vâlvataie, pentru ca apoi sa gestioneze, cu suflet de om, soarta celor afectati, improvizând, pe Câmpul lui Marte, baraci si asigurând aprovizionarea cu bunuri de subzistenta. Unii istorici sustin insa ca Nero este vinovatul. Zice-se ca el isi dorea sa recontruiasca Roma dupa chipul fantasmelor care-l locuiau, motiv pentru care voia sa porneasca totul de la… zero. Cert este ca Nero a inceput sa caute vinovati printre crestini. Arestati, torturati, acestia au fost siliti sa declare ca au incendiat Roma. Unii dintre crestini au fost oferiti prada câinilor, altii au fost crucificati, arsi de vii, pentru a marturisi ca sunt autorii incendiului din Roma. 64 este anul in care este posibil sa fi fost executat si Sfântul Petru ( executia a a avut loc intre anii 64-67).. .

2. Am recitit Mein Kampf ( Lupta mea), nenorocita zamislire a lui Hitler, carte pe care a scris-o in inchisoarea din Landsberg am Lech, in Bavaria, dactilografiata in complicitate cu Rudolf Hess. Publicata in ziua de 18 iulie 1925 (prima parte), aceasta este a doua catastrofa a acestei zile. Daca nu esti atent, cel putin cu unele pasaje care vizeaza educatia, Mein Kampf te poate seduce si astazi. Totusi, este de-a dreptul incredibil faptul ca politicieni versati din Anglia, Rusia stalinista, Statele Unite sau Franta, avertizati de discursul radical-violent al potentialului criminal Hitler n-au reactionat preventiv.

Au fost niste naivi care m-au facut sa am un respect ZERO fata de ce mai multi dintre politicienii lumii. Descreieratul Hitler i-a anuntat ca vrea sa provoace o drama mondiala, dar ei s-au instrainat in deliciile pipei (Churchill), alcoolului (Stalin) sau ale jenantei capitulari coloborationiste (Franta). S.U.A.? Un alt mare spectator vinovat. Ca sa ghicesti ce i se zvârcolea lui Hitler prin infierbântatul cap nu trebuia sa ai aplecari de Nostradamus.

Uneori, nu cred ca doar Hitler este marele vinovat al istoriei noastre recente. Când un nebun vine in agora si te previne ca vrea sa provoace dezastrul, esti vinovatul de serviciu al omenirii, daca nu te trezesti din somnul bahic sau de alta natura, pentru a preveni catastrofa, pentru ca, inainte de toate, Mein Kampf este cronica unei catastrofe care a fost anuntata cu mare vâlva. Când citesti fie si numai un singur gând criminal din Mein Kampf –,,Pacea eterna nu va dainui pe pamânt decât atunci când ultimul om il va ucide pe penultimul”– n-ai nicio scuza daca nu reactionezi preventiv.

In Germania, Mein Kampf nu a mai fost publicata, in varianta printata, din 1945. Pe alte meridiane, in schimb, inclusiv in România, cartea circula destul de zglobiu. Asta nu e neaparat rau. Constiintele lucide pot sa priceapa ca Raul are avertismentele sale.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014