Începând cu anul 2008, 112 este unicul număr de urgenţă care poate fi folosit de pe orice telefon fix, telefon public sau mobil pentru a ajunge, gratuit, la serviciile de urgenţă (ambulanţă, pompieri şi poliţie) în orice ţară a Uniunii Europene.
Numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 trebuie folosit doar atunci când este necesară intervenţia agenţiilor specializate de urgenţă, pentru asigurarea asistenţei imediate în situaţii în care este periclitată viaţa, integritatea ori sănătatea cetăţeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul. Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă (SNUAU) este constituit din centre de preluare a apelurilor de urgenţă, având ca dotare un sistem operativ de telecomunicaţii, pentru anunţarea, recepţionarea, prelucrarea şi transmiterea către serviciile specializate de intervenţie ale Poliţiei, Pompierilor, Ambulanţei şi Jandarmeriei. Dispeceratele 112 funcţionează în fiecare reşedinţă de judeţ. Personalul Centrelor de preluare a apelurilor de urgenţă 112 este format din profesionişti care răspund la apelurile de urgenţă 24 din 24 de ore. Ei sunt instruiţi ca să asiste apelanţii în cazuri de urgenţă şi să-i ajute în cel mai scurt timp posibil.
În acest context, în cadrul proiectului „Ziua Europeană a numărului unic de urgență 112” , marți – 11.02.2020, un grup de 10 persoane internate din cadrul Centrului Educativ Tg. Ocna a vizitat Substația de Ambulanță Tg. Ocna, activitate care și-a propus ca obiective:
⦁ Desfășurarea unei activități de informare a persoanelor internate prin prezentarea unor noțiuni de educație sanitară;
⦁ Dezvoltarea spiritului de competiție prin activități derulate în grup;
⦁ Prelucrarea de informații provenite din surse variate;
⦁ Conștientizarea importanței și utilizării eficiente a serviciului de urgență 112;
⦁ Formarea și consolidarea comportamentelor dezirabile social la persoanele internate custodiate de centru, prin oferirea unor exemple de viață autentică
Scopul activităţii este acela de a forma în rândul persoanelor internate o cultură de bază, care să-i ajute să-şi fixeze dezvoltarea competențelor specifice, valori si atitudini cetățenești precum și sentimentul de apartenență la comunitatea locală și a conștiinței naționale prin prisma situațiilor de urgență, să acumuleze noi cunoştinţe, precum şi o educare a voinţei în mod pozitiv.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.