Ziua Internationala a Muzicii, 1 octombrie, coincide cu startul primului festival de muzica noua din România, Zilele Muzicii Contemporane ce se va desfasura în perioada 1-4 octombrie. Emblematic pentru Bacau, Festivalul aflat la a 29-a editie, va debuta mâine la Sala „Ateneu” cu lansarea cartii „Polifonii shakespeariene” si un concert simfonic dirijat de maestrul Ovidiu Balan, solist – violonistul Ioan Marius Lacraru. În program figureaza lucrari de Liviu Danceanu, Costin Miereanu, Ulpiu Vlad si Ghenadie Ciobanu. În a doua seara, în acelasi cadru, vor evolua SIMC Ensemble din Milano, dirijat de Marcello Parolini, cu Antonella Bini la flaut, Marco Sorge – clarinet, Yoko Morimyo – vioara, Emanuele Rigamonti – violoncel, Gabriele Rota – pian, care vor interpreta lucrari de P. Cattaneo, B. Zanolini, S. Fontanelli, S. Bo, P. Coggiola, D. Anzaghi.
Serile de sâmbata si duminica ne întâlnim la Centrul de Cultura „George Apostu”. Violoncelista Anca Vartolomei va sustine un program cu lucrari de: N. Brândus, C. Ioachimescu, Jean Paul Dessy, L. Danceanu. Festivalul se va încheia duminica cu lansarea lucrarii „Ochiul” (L. Danceanu – Iosif Haidu) si concertul Ansamblului Archaeus cu Liviu Danceanu: Ochiul fugii – fuga ochiului, op.167-173 (Simona Jidveanu – soprana, Anca Vartolomei – violoncel, Rodica Danceanu – keyboards, Dorin Gliga – oboi, Ion Nedelciu – clarinet, Serban Novac – fagot, Sorin Rotaru – percutie, Marius Lacraru – vioara, Liviu Danceanu – conducerea muzicala), cu lucrari de: Danceanu, Angelina Abad si Horia Surianu.
Asezata sub titulatura „Postmodernismul. Addenda”, muzica contemporana din aceasta toamna ne invita la audierea unor lucrari de muzica noua apartinând creatorilor români si din lume, opus-uri interpretate în prima auditie sau în festivaluri de gen din strainatate. O sa încheiem cu afirmatiile lui Will Gompertz, citate în programul de sala: „cel mai grozav lucru la postmodernism este ca poate fi aproape orice vrei tu sa fie. Ceea ce este paradoxul implicit aflat in centrul acestei miscari, care are capacitatea unica, pâna si din punctul de vedere al artei moderne, de a uimi si de a scoate din sarite. Ceea ce e tipic postmodern”.
Iubitorii de muzica noua sunt invitati sa faca cunostinta cu cele mai noi compozitii muzicale, de joi pâna duminica, la ora 18,30.
Ozana Kalmuski Zarea
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.