Programul Zilele Centrului de Cultură „George Apostu” va fi, și în acest an, asezonat cu viguroase incursiuni în domeniul artelor spectacolului, al literaturii și al artelor plastice. Paleta activităților este, ca de obicei, deosebit de diversificată, acestea având menirea de a satisface cele mai exigente criterii calitative privind organizarea spectacolelor de teatru, a expozițiilor de artă plastică, dar și a inovatoarelor prezentări de carte.
Manifestările din cadrul proiectului se vor desfășura după următorul program:
Joi, 13 mai: ora 18.00, Teatrul Municipal „Bacovia” – PROVOCĂRI COLOCVIALE: „Despre Forugh Farrokhzad și sfârșitul Șahnameh-ului”, cu prof. dr. Gheorghe Iorga; Spectacolul cărţii: 7 SCRISORI CU AUTOAPRINDERE, după volumul „Nu există culoare dincolo de negru. Scrisori cu autoaprindere”, de Forugh Farrokhzād, Editura Tracus Arte, 2021, traducere din limba persană, cuvânt-înainte și note de Gheorghe Iorga. Spectacolul îi va avea ca protagoniști pe: Ali Asghar Rahimi, compozitor și instrumentalist, Iran; Eliza Noemi Judeu, actor la Teatrul Municipal „Bacovia”; Gabriel Scalschi, dansator, masterand la Universitatea de Arte „George Enescu”, Iași. Scenariul și regia: Gheorghe Geo Popa.
Spectacolul se va derula cu respectarea strictă a normelor în vigoare privind starea de alertă, prin urmare, locurile sunt limitate. Biletele sunt disponibile pe platformele myticket.ro, entertix.ro și la sediul Centrului de Cultură „George Apostu” – Bacău, str. Crângului, nr. 18.
În cazul anulării evenimentului, valoarea biletelor va fi restituită.
Vineri, 14 mai: ora 17.00, Centrul de Cultură „George Apostu” – „Muzica sferelor” – Expozitie transdisciplinară, Cristian Ungureanu, Iași; Lansarea Albumului de artă „MUZICA SFERELOR”, Cristian Ungureanu; Lansarea Revistei „VITRALIU”, nr. 54.
Programul Zilele Centrului de Cultură „George Apostu” va debuta în ziua de joi, 13 mai 2021, la Teatrul Municipal „Bacovia”, cu o formulă unică de invitație la lectură, ce include prelegerea „Despre Forugh Farrokhzad și sfârșitul Șahnameh-ului”, susținută de reputatul scriitor, eseist, comparatist și traducător Gheorghe Iorga. Prelegerea va fi urmată de producția teatrală „7 SCRISORI CU AUTOAPRINDERE”, într-un inedit format de dialog al artelor, ce îmbină cuvântul scris, jocul scenic, cuvântul rostit și armonia sunetelor. Spectacolul „7 SCRISORI CU AUTOAPRINDERE” deschide o poartă spre marea literatură persană, prin volumul „Nu există culoare dincolo de negru. Scrisori cu autoaprindere”, de Forugh Farrokhzād.
Cea de-a doua zi a programului va aduce în prim-plan Expoziția transdisciplinară „Muzica sferelor”, un produs cultural unic în spațiul artelor plastice din România și din U.E., rod al strădaniei temerare a conf. univ. dr. Cristian Ungureanu de a dezvălui profilul ascuns, geometria secretă și simbolică a unora dintre cele mai cunoscute capodopere din istoria artei europene. Expoziția va fi prezentată de prof. univ. dr. Petru Bejan și de prof. univ. dr. Neculai Eugen Seghedin, prorector la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași.
În cadrul acestui proiect, Centrul de Cultură „George Apostu” a editat Albumul de artă „Muzica sferelor” semnat de Cristian Ungureanu, prorector al Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași. Completând în mod fericit expoziția transdisciplinară, albumul reprezintă o remarcabilă punere în valoare a operei sale, dar și o cale de încurajare a creației artistice contemporane, privită ca o importantă resursă pentru viitor.
Cristian Ungureanu s-a născut în anul 1972 în Iași. După ce a studiat Pictura la fosta Academie de Arte „George Enescu” din Iași (1990-1996), se stabilește în Italia unde realizează mai multe expoziții la Bologna, Veneția și Verona. După șapte ani de cercetare și creație artistică în Europa Occidentală (1996-2003), revine în România, devenind cadru didactic la Universitatea Națională de Arte „George Enescu”. În anul 2010 a susținut teza de doctorat „Dialog dintre sferă și cub. [Geometria secretă a picturii europene]” la Universitatea Națională de Artă din București (2010). În prezent, Cristian Ungureanu este prorector al Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași și, din anul 2016, conducător de doctorat la IOSUD – UNAGE Iași. Membru al Centrului Internațional de Cercetări și Studii Transdisciplinare (CIRET) din Paris, Cristian Ungureanu a publicat mai multe cărți și articole despre teoria artei. A susținut numeroase prelegeri în calitate de participant la congrese și conferințe naționale și internaționale și a participat la peste 30 de expoziții personale și de grup în Italia, Franța, Federația Rusă, Turcia și România. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și colaborează cu Galeria de Artă „Dana” din Iași.
Noul număr al revistei „Vitraliu” își propune să păstreze un conținut tematic aniversar, conturat în jurul unor personalități și momente care au marcat istoria modernă și contemporană a României: 150 de ani de la naștere lui Nicolae Iorga (1871–1940) și a lui Garabet Ibrăileanu (1871–1936). Totodată, un generos spațiu editorial este consacrat fenomenului cultural intern și internațional, în toată diversitatea sa: istorie, literatură, muzică, dans, teatru, filosofie, sociologie, religie ș.a.
Zilele Centrului „George Apostu” se derulează în colaborare cu Teatrul Municipal „Bacovia”, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași și Centrul Internațional de Cercetări și Studii Transdisciplinare din Paris.
Sponsorul celei de-a XXVI-a ediții a Zilelor Centrului „George Apostu” este EVERGENT Investments.
Pentru anul 2021, programul cultural al Centrului de Cultură „George Apostu” se desfășoară sub genericul „IDENTITATE ȘI DIVERSITATE – FERESTRE DESCHISE”.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.