În cadrul proiectului educațional extracurricular „Frumusețea Transilvaniei Medievale”, inițiat de domnul profesor de geografie Radu Constantin Cuțic, în colaborare cu profesorii Anamaria Domnina Gînju, Mirela Bocu, Irina Colătău, Ana-Maria Carp, Corina Postolache, în zilele de 1 și 2 octombrie, alături de 45 de elevi ai Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Lespezi, comuna Gârleni și ai structurii- Școala Gimnazială „prof. Panaite C-tin” Gârleni, au pornit cu mare bucurie și dorință de cunoaștere în excursia de documentare în ținutul transilvănean.
Obiective turistice ale excursiei au fost Cheile Bicazului, Lacul Roșu, Grădina Zoologică Târgu Mureș, Salina Turda, Cetatea Alba Iulia Carolina, Castelul Huniazilor, Mănăstirea Brâncoveneanu, Cetatea Făgăraș.
Elevii au admirat peisajele superbe de toamnă, impresionantele cetăți medievale încărcate de istorie și legende, au pășit în cel mai spectaculos subteran- Salina Turda, dar au avut și o experiență inedită la Grădina Zoologică din Târgu Mureș văzând multe specii de animale, precum: elefanți, maimuțe, crocodili de Nil, mufloni, vidre, porci mistreți din America Latină, canguri pitici, tigri bengalezi, etc. Nu în ultimul rând, elevii și profesorii școlii Lespezi au vizitat lăcașul sfânt al Mănăstirii Brâncoveneanu aflat la Sâmbăta de Sus.
Un mijloc didactic important în raport cu dezvoltarea cognitivă și afectivă a copilului ce-i oferă acestuia oportunitatea de a observa, cerceta, de a cunoaște în mod direct o mare varietate de aspecte din mediul natural îl reprezintă excursia școlară. Elevii păstrează în memorie acele momemte de neuitat pentru ei pentru tot restul vieții.
Prof. Domnina Gînju (consilier educativ)
Școala Gimnazială„ Mihai Eminescu” Lespezi