Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” din Onești a găzduit, în parteneriat cu Centrul FILIA și Colegiul Național „Grigore Moisil”, un eveniment educativ de impact, în campania globală „Stand Up Against Street Harassment – Împreună împotriva hărțuirii stradale”. Inițiativa, sprijinită de L’Oréal Paris și ONG-ul american Right to Be, este desfășurată în România de Centrul FILIA și are scopul de a preveni hărțuirea stradală și de a încuraja tinerii să acționeze pentru crearea unui mediu sigur și incluziv.
Misiunea programului Stand Up este de a sensibiliza publicul larg cu privire la problema hărțuirii stradale și de a oferi tinerilor cu vârste între 16 și 25 de ani un program de training bazat pe metodologia 5D, compusă din cinci pași simpli de urmat, prin care orice persoană poate acționa responsabil în astfel de situații: Distragere, Delegare, Documentare, Direcționare, Dialog/Direct.
Hărțuirea stradală este o problemă globală care afectează milioane de persoane, iar educația este primul pas spre schimbare.
Profesorii și elevii Colegiului Național „Grigore Moisil” – ne-au informat reprezentanții Bibliotecii „Radu Rosetti” – s-au bucurat de întâlnirea cu Medeea Catană, formator în cadrul Centrului FILIA, și au înțeles cum strategia 5D le oferă unelte eficiente pentru a interveni în siguranță ca martori ai situațiilor de hărțuire stradală.
Peste 200 de elevi și profesori moisiliști și-au demonstrat angajamentul pentru un viitor mai bun și incluziv, în care respectul și egalitatea sunt valori centrale.
Evenimentul a fost, de asemenea, o platformă pentru promovarea solidarității și responsabilității sociale, întărind convingerea că fiecare persoană poate contribui pentru o schimbare pozitivă în societate.
Alte numeroase persoane s-au implicat în organizarea acestui eveniment Medeea Catană – formator pentru educația nonformală a tinerilor, Ionuț Tenie – directorul Bibliotecii Municipale „Radu Rosetti”, Adrian Asavei – responsabil în relația cu ONG-urile, prof. Irina-Livia Enache – directoarea Colegiului Național „Grigore Moisil”, prof. Virginia-Smărăndița Brăescu – consilier educativ, Cristina Romandaș – consilier școlar, prof. Mariana Bereczki, prof. Cristina Matei, prof. Gabriela-Elena Anghel, prof. Gabriela Terchescu, prof. Mihaela-Eugenia Vasilache și alte cadre didactice motivate să ducă mai departe mesajul campaniei către elevi, în cadrul orelor de Consiliere și Orientare și al programului Școala Altfel.
Mai multe detalii despre campania „Stand Up” și despre cum puteți organiza un training în comunitate sunt disponibile pe site-ul oficial: www.standup-international.com/ro/ro/about.