Format profesional la ziarele din Bacău, dar și la unele importante cotidiane din Italia și agenții de presă din Europa, ziaristul Constantin Pletosu, colegul nostru de breaslă, băcăuan la origine dar stabilit mai întâi în Italia și, între timp, în Insulele Canare, editează o publicație deocamdată online, dar cu perspective de a vedea și lumina tiparului. Publicația este „Univers Românesc – Ziarul românilor din Insulele Canare”.
Ziarul apare, online, din martie 2019 și grupează, în general, informații despre românii din Insulele Canare, dar și despre unii dintre cei aflați peste tot prin lume și nu în ultimul rând despre ceea ce se mai întâmplă chiar pe acasă, prin România. Dintre cele opt rubrici ale publicației nu lipsește una dedicată vieții politice, dar nici cele din domeniul culturii și sportului. Rubrica „Informații utile” găzduiește informații de la Consulatul românesc din Insulele Canare și pe acelea care fac referire la unele prevederi din legislație.
„Deocamdată – scrie Costel Pletosu – suntem doar online. Când echipa va fi completă, vom stabili formatul și numărul de pagini și tipărim ziarul. Vă vom ține la curent cu evoluția. Lucrăm, în paralel, la înființarea unui post de radio în limba română in Tenerife”.
Pe Facebook, „Univers Românesc” este un grup de socializare, legat la ziarul online cu același nume.
În Insulele Canare trăiesc circa 11.000 de români (o cifră de acum mai bine de o jumătate de an), iar mulți dintre ei muncesc în turism.
De 25 de ani printre românii din diaspora
Costel Pletosu s-a stabilit inițial în Italia, acum circa 25 de ani și s-a remarcat, în scurt timp, ca un promotor al valorilor românești în zonele în care erau mulți români. Familist convins, și-a adus alături de el soția și copiii și împreună s-au remarcat prin mobilitate și civism în rândul comunității de români.
Fotoreporter la ziarul „La Stampa”, care apare la Torino, dar și în varianta „La Stampa di Asti”, orașul satelit în care trăia familia Pletosu, a scris deseori în paginile dedicate imigranților. „De fapt – spunea, atunci, Costel – toți patru, eu, soția Andreia și fetele noastre, am devenit fotoreporteri pentru acest ziar, iar Andreia, deși profesoară de educație fizică, era chiar patronul studioului nostru Digital Foto, din Asti”. În acel orășel, familia Pletosu a pus și bazele unei Asociații Culturale, „Doina” – un cuvânt românesc fără traducere în nicio limbă, dar care înseamnă foarte mult pentru români. „Asociația se ocupa de schimburi culturale între Italia și România, dar în prim plan voiam o mai bună cunoaștere a țării noastre pe plan cultural și artistic” – spunea Costel Pletosu.
În acea perioadă colegul nostru credea că va avea susținere și în realizarea unui ziar local în limba română, „Jurnalul Românesc”, gratuit în fiecare casă de români din toată provincia, unde erau cam 5.000 de familii. La scurt timp am aflat de un ziar al românilor din Italia, „Obiectiv”, la care unul dintre redactori și fotoreporter era chiar Costel.
În câteva rânduri, însă, fotoreporterul Costel Pletosu a expus imagini surprinse de el în România în mai multe expoziții din țări occidentale. Unele dintre aceste imagini au fost puse pe suporturi inovatoare, cum ar fi suportul de burete.
Nu pot omite nici numirea sa ca fotoreporter oficial al meciurilor europene din campionatul de futsal.
După un reportaj pe care l-am scris despre această familie în presa băcăuană, o echipă a TVR Iași a plecat în Italia și a realizat un interesant documentar de circa 30 de minute. „Aventura” acestei familii în Italia și în alte țări occidentale, în final în Insulele Canare este un veritabil scenariu de film.
Pasiunile sale rămân fotografia și presa
Costel Pletosu, acum director la Univers Românesc, este un fotoreporter talentat și chiar un surprinzător artist fotograf, și lucrează și pentru site-ul de web-media și știri Getty Images. A fost fotoreporter la Corriere della Sera și la publicațiile La Stampa și La Nuova Provincia-Asti, la compania de media ANSA.it – toate din Italia, fotoreporter la France Presse și fotojurnalist la Reuters. În țară a lucrat pentru TVR Iași, pentru Monitorul de Bacău și, inițial și la cotidianul Deșteptarea.
Dar, este și un inițiator și partener în multe dintre evenimentele culturale dedicate românilor, în care pasiunea sa pentru fotografie și pentru presă primează.
Acum trăiește, cu minunata sa familie, în Santa Cruz de Tenerife.