25 decembrie 2024

Ziarul „Deșteptarea” – partener media la omagierea părintelui arheologiei românești, Vasile Pârvan

Cotidianul „Deșteptarea” s-a numărat printre partenerii media ai ediției din acest an a Simpozionului Național „Vasile Pârvan”, organizat, sub egida Consiliului Județean, de Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” și de Arhivele Naționale Bacău, în colaborare cu Fundația Cultural-Științifică „Iulian Antonescu” și Filiala Bacău a Asociației Generale a Arhiviștilor din România. Evenimentul, care a avut ,loc timp de două zile, a fost un eveniment de amploare culturală și științifică dedicat savantului Vasile Pârvan, născut pe meleaguri băcăuane și considerat părintele arheologiei românești.

La simpozion au venit cercetători recunoscuți și tineri pasionați de istorie, de arheologie și de muzeografie. A fost prezentă și s-a adresat publicului la deschiderea manifestărilor istoricul și arheologul cultural, fost muzeograf și președinte fondator al Fundației „Iulian Antonescu” din Bacău, Eugenia Antonescu – soția ilustrului istoric și orator Iulian Antonescu, fondatorul Complexului Muzeal din Bacău care îi poartă numele. 



Evenimentul a debutat cu o conferință captivantă intitulată „Divina pulchritudo. Frumusețea împăratului în scrieri antice târzii”, susținută de prof. univ. dr. Nelu Zugravu de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Au avut loc, apoi, lansarea anuarului „Carpica”, vol. LIII, 2024, al Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”, prezentat de dr. Elena-Lăcrămioara Istina, și a anuarului Arhivelor Naționale Bacău „Acta Bacoviensia”, nr. XIX, 2024, prezentat de prof. Vilică Munteanu.

Tot la deschidere a fost prezentată și expoziția de fotografie etnografică „Locul unde s-a născut Pârvan”, curatoriată de Iulian Bucur – șeful secției Etnografie a muzeului băcăuan.

Lucrările simpozionului au fost structurate pe patru secțiuni: Arheologie, Istorie, Personalități-Muzeografie și Istorie-Arhivistică și au oferit ocazia participanților să exploreze tematici diverse și să interacționeze cu specialiști din toată țara. Reprezentanți din centre culturale și universitare din București, Iași, Constanța și din alte orașe au avut, astfel, contribuții valoroase la domeniul cercetării istorice și arheologice.

 

Simpozionul „Vasile Pârvan” reprezintă un punct de referință în peisajul cultural băcăuan și național, cu aproape 50 de ediții, și continuă să onoreze moștenirea marelui academician Vasile Pârvan, un model moral și intelectual pentru întreaga comunitate științifică românească.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img