22 decembrie 2024
HomeActualitateZiarul „Deșteptarea” – cronica primei zile a libertății

Ziarul „Deșteptarea” – cronica primei zile a libertății

Într-o sâmbătă istorică, pe 23 decembrie 1989, apărea primul număr al ziarului „Deșteptarea” în județul Bacău, o publicație care avea să devină simbolul renașterii presei libere în România postdecembristă.

Într-o țară cuprinsă de euforia și speranța libertății redobândite, această primă ediție marca începutul unui nou capitol, nu doar pentru locuitorii Bacăului, ci pentru întreaga țară.



Ziarul, tipărit într-un format modest, cu doar patru pagini și un preț simbolic de 0,50 de bani, purta pe prima pagină mesaje care răsunau ca un ecou al revoluției: „Trăiască România, trăiască poporul român liber, demn, independent!” și „Odioasa dictatură a căzut! Suntem liberi, într-o țară a libertății și demnității!”. Acele cuvinte vibrante au sintetizat speranțele și triumful unui popor care tocmai se eliberase din jugul unui regim opresiv.

 

Echipa care a scris istoria

Colectivul redacțional al primului număr al „Deșteptării” a fost format din oameni curajoși, animați de o profundă responsabilitate civică. Sub coordonarea redactorului-șef Mihai Buznea, au contribuit ziariștii Constantin Bursuc (fotoreporter), Petru Done, Ioan Enache, Iacob Florea, Dumitru Mitulescu, Constantin Nancu, Ștefan Olteanu, Elena Țintaru și Eugen Verman, alături de un grup de colaboratori care și-au pus energia și talentul în slujba adevărului.

Această primă ediție a fost o mărturie vie a transformărilor dramatice ale acelor zile, un gest simbolic prin care Bacăul și-a înscris numele în istoria unei prese eliberate de cenzură.

O mărturie emoționantă

Printre articolele memorabile publicate în această ediție, s-a remarcat textul semnat de Ioan Enache, care surprindea tensiunea, sacrificiul și renașterea din zilele revoluției:

22 decembrie 1989, zi scrisă cu litere de aur, zi scrisă cu litere de sînge, zi scrisă cu demnitate românească, zi scrisă cu conștiința direct pe curgerea timpului! (…) 10.000 de oameni, poate 20.000 se așează în genunchi în piața centrală a Bacăului și se roagă în tăcere pentru sufletul eroilor țării căzuți în aceste zile! O emoție uriașă aureolează, ca un nesfârșit curcubeu, fruntea Bacăului liber!”

Acest fragment imortalizează momentul istoric al revoluției, cu toate emoțiile și semnificațiile sale. Rugăciunea colectivă a mii de oameni în piața centrală a orașului este o imagine care rămâne gravată în memoria colectivă a comunității.

Moștenirea unei zile istorice

„Deșteptarea” a devenit, din acea zi, mai mult decât un ziar. A fost o platformă pentru vocea unui popor eliberat, un simbol al luptei pentru adevăr și o sursă de speranță. De-a lungul celor 35 de ani care au trecut de la acea zi memorabilă, publicația și-a continuat misiunea de a informa, de a educa și de a reprezenta spiritul Bacăului.

Acea sâmbătă, 23 decembrie 1989, rămâne un moment de referință, când cuvintele au devenit armele libertății, iar o mână de ziariști curajoși au dat glas unei țări care renaștea.



Alte titluri
Alte titluri

Evoluția și revoluția presei

De la trecerea la platformele digitale și apariția noilor...

VIDEO: Ole ole ole ole.. Ceaușescu nu mai e…

https://www.youtube.com/watch?v=Me-Cjp6PM7A 22 decembrie 1989, ora 12:08. Nicolae Ceaușescu părăsește clădirea...

VIDEO: Cum arăta Bacăul în 1989

Imagini inedite cu Bacăul în 1989. Un utilizator a...

Deșteptarea, primul copil al Revoluției române

Între priveghi şi naştere Toate au un sfârşit, fie că...

Ultimele știri

spot_img