Ideea organizării unor astfel de competiții, în care ziariștii să fie familiarizați cu tehnica de luptă, aflată în dotarea unităților de Jandarmi, Poliție, Parașutiști, a venit odată cu integrarea României în NATO.
În 1987 venea la conducerea Brigăzii de Jandarmi Bacău generalul de brigadă Tudor Cearapin. Doctorand în cadrul Academiei de Înalte Studii Militare, având în urmă o îndelungată carieră militară, a adus un suflu nou în relațiile Jandarmeriei cu societatea civilă.
Într-un interviu acordat ziaristului Dan Mindirigiu, acesta sublinia importanța relațiilor de colaborare cu presa: „Vreau să spun că în Capitală am colaborat excelent cu reprezentanții mass-media, mult mai numeroși decât aici, în provincie.”
Trebuie totuși specificat că, în acea perioadă, băcăuanul avea de unde să se informeze. Apăreau pe piață 4 cotidiene și câteva săptămânale, funcționau 3 posturi de televiziune și mai multe de radio. „Am oferit transparență totală vizavi de efectivele brigăzii și ne-am ajutat reciproc pentru ca activitatea din Capitală să fie deosebită.
În același mod vom proceda și la Bacău. Cât despre activitatea sportivă, nu numai că o voi susține, dar voi încerca să o și amplific. Ca fost sportiv de performanță, vicecampion mondial la judo, știu ce însemnătate are sportul în viața jandarmilor.” Prima ediție „Cupa Presei la tir” a fost organizată în 1998.
A fost o surpriză pentru ziariștii băcăuani, care au participat totuși într-un număr destul de redus. Au răspuns „prezent” invitației doar cei care făcuseră armata. Abia la început de al doilea mileniu s-a semnalat o participare mai numeroasă. În aprilie, anul 2000, fiind prezenți la cea de a 3-a ediție, reprezentanți locali și corespondenți de la toate publicațiile tipărite și posturile de radio și televiziune. Jurnalistele au prins și ele curaj.
Poate că o influență, în subconștient a avut-o atunci și o știre care a atras atenția opiniei publice. Anul 1999 a fost unul dintre cei mai negri pentru practicanții acestei profesii, 87 ziariști fiind uciși în timpul exercitării profesiei, în întreaga lume. Armele lor au fost camerele de fotografiat sau filmat și banalele pixuri.
Ziariștii au tras în ținte virtuale
Am să-l las pe Dan Mindirigiu, abonat de mai multe ori la „lingura de lemn”- premiu acordat celor mai „pașnici” trăgători – să ne redea atmosfera acelui concurs organizat, cu prilejul Zilei Jandarmeriei, la începutul lunii aprilie, 2000: „Cea de a treia ediție a «Cupei Presei la tir», organizată de Comandamentul de Jandarmi Teritorial Bacău, s-a bucurat de un real succes. Reprezentanții cotidianului DEȘTEPTAREA au demonstrat, încă o dată, că una e să tragi cu pistolul și alta cu …pixul, unde sunt mult mai tari.
Noutatea absolută a acestei ediții a fost faptul că jurnaliștii au pus mâna și pe o pușcă mitralieră, care e totuși altceva decât un banal pistol. Beneficiind de un timp excelent și o organizare ireproșabilă, ziariștii au demonstrat că știu să tragă și cu arma în țintele virtuale, nu numai cu metafore sau epitete.
Pentru câteva ore, în fața ochilor Danei Maxim, Alinei Iosub, Danei Lăcătușu, Ramonei Ionescu sau a lui Răzvan Bibire, Dan Mindirigiu sau Ioan Bîșcă, țintele au întruchipat personaje din anchetele sau reportajele redactate.
La fete, Ramona Ionescu (RADIO ALFA) le-a devansat pe Dana Maxim (PRIMA TV) și Alina Iosub (TV ALFA), în timp ce la băieți, Victor Eugen Mihai (ANTENA 1) și-a lăsat la spate «șeful», Dorin Ciulină (EURO TV), și pe Ioan Bîșcă (DEȘTEPTAREA), trofeele «lingura de lemn» îmbogățind patrimoniul VOX T (Crina Mitrea) și DEȘTEPTAREA (Dan Mindirigiu).
Un juriu alcătuit din col. Nicolae Rugină, col. Ștefan Antohe și col. Vasile Dănilă a atribuit premiul neoficial «miss… puștoaica» profesoarei Dana Maxim (PRIMA TV).” Inspirate de inițiativa Jandarmeriei și alte instituții militarizate au organizat acest gen de competiție, cu prilejul unor date aniversare: Inspectoratul de Poliție Județean, Batalionul 630 Parașutiști „Smaranda Brăiescu” și, mai recent, Detașamentul de Pompieri Bacău, cu un concurs de stingere contra cronometru a unui incendiu simulat.
Și pentru că pescari sunt peste tot, de-a lungul anilor s-au organizat și multe concursuri de pescuit sportiv între ziariști. Din păcate, numărul publicațiilor s-a redus, implicit și numărul ziariștilor profesioniști care își mai exercită profesia. Poate că timpurile care vin vor deveni mai bune. La vremuri noi… tot noi continuăm! Deșteptarea!!!
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.