22 ianuarie 2025

Zi istorică pentru patrimoniul românesc

„Frontierele Imperiului Roman – Dacia” și „Ansamblul Monumental Brâncuși de la Târgu-Jiu” au fost înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO! 

În data de 27 iulie 2024, în cadrul celei de-a 46-a sesiuni a Comitetului Patrimoniului Mondial ce se desfășoară în India, la New Delhi, două dosare au primit acceptul pentru a fi incluse în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO: „Ansamblul Monumental «Calea Eroilor» realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu” și „Frontierele Imperiului Roman – Dacia / Frontiers of the Roman Empire – Dacia”.



Astfel, tezaurul pe care Brâncuși l-a lăsat românilor la Târgu Jiu primește astăzi oficial recunoașterea statutului de bun cultural al umanității, confirmând valoarea universala excepțională a acestui sit cultural și recunoașterea internațională de cel mai înalt nivel pentru un mare artist român și o capodoperă a artei monumentale. Construit între anii 1937 și 1938 pentru a comemora sacrificiul suprem al soldaților care au murit apărând orașul Târgu Jiu în timpul Primului Război Mondial, „Complexul Eroilor” reprezintă un punct de cotitură în istoria sculpturii monumentale și a artei publice. Este creația fundamentală și singura lucrare publică de mare anvergură a sculptorului român Constantin Brâncuși care, în loc să plaseze monumentul în oraș, „a plasat orașul ca element funcțional în centrul monumentului”. După cum se precizează în proiectul de decizie elaborat pe baza recomandării ICOMOS, ansamblul reprezintă o excepțională fuziune între sculptura monumentală abstractă, arhitectura peisajului, inginerie și instalație urbană, ce conferă privitorului o experiență comemorativă cu o puternică încărcătură simbolică, marcând o expresie artistică de mare forță și puritate în plan artistic, simbolic și spiritual.

Tot în cadrul celei de-a 46 sesiuni a Comitetului Patrimoniului Mondial, România a marcat o altă reușită cu multiple semnificații, reușind să înscrie Bunul cultural serial „Frontierele Imperiului Roman-Dacia” (FRE-Dacia) pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Potrivit Institutului Național al Patrimoniului, UNESCO recunoaște prin această decizie „atât Valoarea Universalǎ Excepționalǎ a rețelei de situri arheologice romane ce compun FRE-Dacia, cât și eforturile României de a construi un sistem coerent și eficient de protecție și gestiune a acestora”. România se alătură, astfel, celor 6 țări care au înscris deja segmente ale Frontierelor Imperiului Roman – Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Olanda, Germania, Austria, Slovacia – și unei mari familii imperiale ce se va extinde în viitor cu alte țări din Europa, Africa și Asia Mică.

Cu o lungime de peste o mie de kilometri, FRE–Dacia este cel mai mare segment al Frontierelor Imperiului Roman cuprinzând atât sectoare terestre, cât și fluviale, caracterizate prin tipuri, amplasări și densități variate de instalații militare distribuite în teritoriu.

ICOMOS, organism consultativ al UNESCO, a apreciat bunul serial deoarece contribuie la prezentarea schimbului de valori umane și culturale la apogeul Imperiului Roman, constituie o mărturie excepțională a extinderii maxime a puterii Imperiului Roman prin consolidarea frontierelor sale nordice și atestă versatilitatea și sofisticarea modului în care romanii s-au raportat la topografia și climatul locale.

Succesul acestei nominalizări are la bază munca a generații de arheologi care, de peste 100 de ani, cercetează rețeaua de situri romane din fosta Provincie Dacia, creând baza științifică prin care a fost demonstrată Valoarea Universală Excepțională.

Dosarul FRE-Dacia reprezintă cea mai complexă documentație de nominalizare elaborată până în prezent de țara noastră și unul dintre cele mai complexe demersuri administrative de protejare integrată și punere în valoare a siturilor arheologice din România. 



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img