14 ianuarie 2025

Zero lei pentru dintii bacauanilor

Dreptul asiguratilor la servicii stomatologice a ramas doar pe hârtie. La incheierea contractelor dintre casele de asigurari de sanatate si furnizorii de servicii medicale, medicii dentisti au fost exclusi. Cei mai afectati sunt doctorii si pacientii din mediul rural.

Casa de Asigurari de Sanatate a incheiat contracte cu furnizorii pentru toate tipurile de servicii medicale, cu o exceptie: asistenta stomatologica. Asa se face ca, pentru acest an, in judetul Bacau niciun cabinet medical dentar nu va oferi asiguratilor servicii decontate de Casa. Daca in anii trecuti, asistenta stomatologica a fost Cenusareasa sistemului de asigurari sociale de sanatate, bugetul alocat fiind cu mult sub cel necesar, de la 1 mai nu s-au mai alocat bani. In ultimii ani, medicii dentisti au atras de nenumarate ori atentia ca fondurile primite de la Casa de Asigurari se epuizeaza in câteva zile, fiind suficiente pentru a oferi asiguratilor una sau doua proteze pe luna sau pentru a plomba cariile câtorva copii. In loc sa majoreze bugetul, autoritatile au decis sa-l reduca la zero. Asa se face ca stomatologii au oferit servicii asiguratilor doar pâna pe 30 aprilie, in baza contractului incheiat anul trecut, prelungit prin acte aditionale. De altfel, pentru lunile martie si aprilie, medicilor nici macar nu le-au fost inca platite serviciile de catre Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS). Primele zvonuri despre sistarea finantarii au aparut in martie, iar o luna mai târziu, când s-au distribuit fondurile catre casele de asigurari, stomatologii s-au trezit exclusi de pe lista furnizorilor de servicii medicale pentru care s-a alocat buget. Situatia este cel putin bizara: asiguratii au in continuare, prin lege, dreptul la asistenta stomatologica, dar niciun cabinet dentar nu are contract cu CJAS. Pentru a linisti spiritele, autoritatile au transmis ca, la rectificarea bugetara din lunile iunie-iulie, s-ar putea rezerva ceva bani si pentru asistenta stomatologica. Cei mai loviti de lipsa contractului cu CJAS sunt medicii si asiguratii din mediul rural. Primii au pierdut niste bani pe care mizau, chiar daca nu era o suma mare, si care le permitea sa intretina cabinetele. In ceea ce-i priveste pe asigurati, mai ales cei de la sate, putini isi permit sa suporte costul lucrarilor dentare fara ca o parte din acesta sa fie compensat de CJAS.



„Am facut demersuri la Casa Nationala, intrucât in Normele de aplicare a Contractului- cadru pe 2013-2014 este prevazuta atât modalitatea de alocare a sumelor pentru asistenta stomatologica, cât si modelul de contract. Deoarece nu am primit buget, nu am putut insa incheia contracte.”

 Iulian Oboroceanu, purtator de cuvânt CJAS Bacau

 

„Am un caz, o persoana care nu si-a mai adus copilul de 6-7 ani pentru extragerea unui dinte de lapte fiindca nu mai este decontata de Casa extractia. Nu a avut sa dea cei 20 de lei. Sunt situatii reale care demonstreaza ca fondurile erau necesare. Decizia de sistare a finantarii este in dezacord cu starea de sanatate a populatiei. Un exemplu: persoanele de peste 40 de ani au lucrari de dinainte de 1990, care ar trebui inlocuite. Gaudentul utilizat atunci imbolnaveste stomacul si mucoasa bucala. Foarte multe cazuri nu se pot rezolva fara ca o parte din costuri sa nu fie acoperite de asigurari.”

Dr. Cezar Mihai Fasola, medic dentist la Pâncesti

 

„Eu am inchis cabinetul pe care il aveam la Dofteana. Din banii de la Casa acopeream macar cheltuielile de intretinere, mai plateam din impozite. Foloseam bugetul pentru copii si batrânii saraci. Atât sunt de saraci ca le mai faceam si eu reducere. Poate de la anul viitor se vor aloca iar fonduri.”

 Dr. Victor Bujor

 



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img