In trei luni, peste 2000 de petrolisti au fost disponibilizati. Din aprilie si pana in iunie vor ajunge someri inca 224 de salariati de la Petrom Service. Autoritatile spun ca Zemesul va fi mai de plans ca Valea Jiului. In Moinesti, posibilitatile de gasire a unui loc de munca sunt numarate pe degete.
Disponibilizarile masive in petrol, declansate inca de anul trecut, nu raman fara consecinte. „Numai in luna octombrie, de la Petrom Moinesti au fost disponibilizati 767 de salariati, precizeaza Cornelia Barbu, director adjunct al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Bacau. Restructurarile au continuat si in luna noiembrie 2005, cand au fost trecute in somaj 412 persoane de la Petrom Service si 462 de la Petrorep Moinesti. La inceputul acestui an, alti 389 salariati de la Petrom Service au ajuns pe listele de somaj”. E adevarat ca oamenii au primit niste bani, ca un „bonus” pentru activitatea lor, dar sumele nu sunt atat de mari, incat sa le asigure existenta pana la sfarsitul zilelor. Exceptie fac petrolistii cu destula vechime in campul muncii si pentru care „ordonanta” s-a dovedit o adevarata mana cereasca. „Eu mai aveam doi ani pana la pensie, ne spune Neculai Zota, din Zemes. Nici nu am stat pe ganduri, atunci cand s-au facut listele de somaj. Mai ales ca primeam niste bani, la care nici nu visam. Noroc cu ordonanta, ca eram muritor de foame pana se implinea varsta de pensionare. La 60 de ani, unde imi mai gaseam, eu, de munca?!”.
Disperarea a pus stapanire pe Zemes
Nu numai persoanele mai varstnice au tinut sa beneficieze de salariile compensatorii. Sunt si destule persoane tinere care au fost trecute fara voia lor pe lista neagra a disponibilizarilor, milioanele primite ca o compensatie pentru activitatea desfasurata nefiind in stare sa le schimbe statutul social. „Din 3000 de persoane apte de munca, peste 800 sunt someri, precizeaza Ionut Selaru, primarul comunei Zemes. Este adevarat ca s-au primit si acele plati compensatorii, dar in cateva luni banii se vor termina. Va fi jale in aceasta zona, pentru ca altceva nu se poate face aici. Nu exista alternative la Zemes. De zootehnie nu poate fi vorba, ca nu exista islaz. Nici fanul nu iese bun aici. Vacile care mai sunt in comuna nu dau mai mult de 6 litri de lapte. Agricultura iarasi nu se poate face. Deja oamenii din localitate au inceput sa ia produse pe datorie. O sa fie aici , nu Valea Jiului”. Edilul din Zemes sustine ca in zona se poate dezvolta turismul de week-end, insa e nevoie de o investitie pe masura. „In fosta tabara de la Runc sunt conditii de amenajare a unei partii de ski, insa, de unde bani? Petrolul e pe duca, la fel si noi. Nici macar drumurile nu sunt bune. Parca nimic nu mai functioneaza cum trebuie”, mai spune primarul Selaru.
In Moinesti, locurile de munca sunt inexistente
Jale este si in orasul Moinesti, care va fi ca si mort daca valul disponibilizarilor continua. „Deja, la ora actuala sunt peste 3000 de someri, declara Vasile Ailincai, primarul Municipiului Moinesti. Chiar in momentul cand au inceput restructurarile am solicitat o intrevedere cu austriecii de la OMV, noii proprietari ai Petrom-ului. Asta s-a intamplat inainte de Sarbatori. Am obtinut de la ei doar promisiunea sa faca disponibilizarile intr-un ritm mai lent. In aceasta perioada nu am stat degeaba. Am avut intalniri cu italieni si francezi, care pot face investitii in zona. Le-am promis tot felul de facilitati, numai sa infiinteze locuri de munca”. La ora actuala in municipiul Moinesti nu exista prea multe alternative pentru gasirea unui serviciu. Mai functioneaza doar o fabrica de confectii, unde lucreaza 500 de salariati, o sectie de prelucrarea lemnului si in perspectiva vor activa patru microferme de crestere a vacilor. Altceva nu exista in zona. Viitorul este cu atat mai sumbru, cu cat lista somerilor este departe de a se inchide. Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca deja a fost instiintata ca in perioada aprilie-iunie alte 224 de persoane de la Petrom Service vor ajunge liber profesionisti. Si cine stie cati petrolisti vor fi pusi pe liber pana in anul 2010, cat dureaza programul de restructurare conceput de austrieci.
Scris de Lili ADOCHITEI