In luna mai, se sarbatoreste „Ziua mondiala de lupta impotriva hipertensiunii arteriale”. Evenimentul reprezinta un bun prilej pentru a le reaminti oamenilor sa aiba grija de sanatatea lor si sa previna imbolnavirea cronica.
În lume, bolile cardiovasculare fac, în fiecare an, peste 17 milioane de victime, reprezentând prima cauza de mortalitate. „Bolile cardiovasculare pot sa fie determinate de catre o serie de factori de risc, unii nemodificabili, cum ar fi vârsta, antecedentele familiale, sexul, altii, putând fi influentati de stilul nostru de viata”, spune Anda Dumitrescu, purtator de cuvânt la Directia de Sanatate Publica Bacau.
Potrivit Federatiei Internationale a Inimii, aproximativ 80% din decesele premature cauzate de bolile cardiovasculare ar putea fi evitate daca se controleaza fumatul, alimentatia nesanatoasa, hipertensiunea arteriala, valorile crescute ale colesterolului si trigliceridelor, obezitatea si sedentarismul.
În judetul Bacau, la finele anului 2013, se aflau in evidenta medicilor 68.320 de persoane cu boli hipertensive, iar 41.076 de persoane erau afectate de cardiopatie ischemica. „Cunoscând valorile tensiunii si luându-se masuri terapeutice din timp, pot fi prevenite accidentele vasculare cerebrale, bolile cardiovasculare si renale”, a mai spus Anda Dumitrescu.
Ziua europeana impotriva obezitatii
Tot in luna mai, se deruleaza si campania de marcare a Zilei Europene Împotriva Obezitatii, aceasta fiind pe locul cinci in topul riscurilor de decese la nivel global. Tema aleasa pentru anul acesta se refera la prevenirea aparitiei obezitatii în rândul tinerei generatii.
Din iunie 2013, Asociatia Medicala Americana a recunoscut oficial obezitatea ca boala. La nivel local, DSP Bacau, prin Compartimentul Evaluarea si Promovarea Sanatatii, desfasoara pe tot parcursul anului o campanie de informare-educare-comunicare pe tema obezitatii.
Sportul prelungeste viata
Potrivit specialistilor, activitatea fizica duce la cresterea cu aproape 3 ani a duratei vietii. Pentru copii si adolescenti, se recomanda activitate fizica moderata, timp de cel putin 60 de minute in fiecare zi, iar pentru adulti, 30 de minute. Miscarea este recomandata si celor care sufera deja de boli cardiovasculare, insa sub supraveghere medicala si în cadrul unui program de recuperare.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.