15 ianuarie 2025

Zeci de mii de bacauani datori la stat

Zeci de mii de bacauani sunt datori la Sanatate. Casa de Asigurari si Finantele le cer acum contributia pe cinci ani in urma. Multi dintre ei isi cauta dreptatea la Avocatul Poporului si acuza statul ca ii jecmaneste. Fiscul e categoric – orice debit este executat silit.

Mai multi bacauani s-au prezentat la Biroul Teritorial al institutiei Avocatul Poporului pentru a reclama faptul ca statul ii jecmaneste. Au fost si oameni ce au in proprietate o locuinta pe care o inchiriaza, prin urmare obtin un venit suplimentar, si care s-au trezit somati sau notificati de ANAF sa plateasca contributia de sanatate calculata la chiria respectiva. E vorba de sume cuprinse intre 300 si 1.000 de lei. Doi dintre petenti, mama si fiu, au o garsoniera in România, mai exact in Bacau, dar locuiesc in Italia. Ei sustin ca platesc asigurarea de sanatate in Italia si sunt revoltati ca li se cer alti bani in tara. „Am platit asigurare si impozit pe apartament, dar statul vrea sa platesc de zece ori, nu o data”, afirma o alta petenta. „Conform Legii 95/2006, pentru toate veniuturile realizate in România, cetatenii sunt obligati sa plateasca contributia la fondul asigurarilor de sanatate, declara Doina Sirghie, coordonator BT Avocatul Poporului. Legea trebuie respectata. Cred totusi ca si reprezentantii CJAS ar fi trebuit sa-i anunte pe cetateni mai deveme. Oamenii nu au stiu ca au aceste obligatii, au aflat cu diverse prilejuri, iar in cinci ani s-au adunat sume foarte mari.” Avocatul Poporului le-a explicat petentilor care sunt obligatiile prevazute de lege si ce mai pot face in situatia actuala: „Nu exista decât doua solutii: ori platesc, ori contesta in instanta titlu executoriu.” Acesta este doar un caz. Ca ei, sunt multi alti bacauani, de la taximetristi, jurnalisti, liber profesionisti, la avocati sau notari, care s-au trezit datori la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Bacau.



Fiscul executa silit

Toate aceste notificari se fac in baza unor decizii de impunere emise de administratiile financiale. Debitorul este obligat sa ridice personal adeverinta de venit de la Fisc, sa o confrunte cu decizia de impunere si daca apar modificari fata de datele detinute de Casa Judeteana de Sanatate, sa fie transmise pentru a se corecta informatiile. „Daca nu se fac aceste corectii, noi primim sumele totale ca debite. Practic, preluam niste solduri. Evidenta pe aceste debite e la Casa de Sanatate. Odata notificate, ele devin titluri executorii, iar noi incepem executarea silita. Numai in luna decembrie am emis, pe aceste spete, peste 8.800 de somatii, iar azi (15 ianuarie, n.r.), s-au emis alte 2.000 de astfel de acte”, a explicat Adrian Anghel, purtator de cuvânt la Directia Generala a Finantelor Publice Bacau. (Silvia Patrascanu, Doina Mincu, Roxana Neagu)

In perioada 1 iulie – 31 decembrie 2012, CJAS a predat 21.838 de dosare ale persoanelor care nu au achitat datoria la Sanatate pâna in 2007. Acum se lucreaza la alte 6000 de dosare ale persoanelor care au restante din 2008. Daca nu ar recupera sumele, datoria s-ar prescrie, termenul fiind de 5 ani.

Categorii de persoane care trebuie sa depuna si sa plateasca CAS si impozit pe venitul realizat:
– intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale;
– membrii intreprinderii familiale;
– persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice;
– persoanele care realizeaza venituri din profesii libere;
– persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala
– persoanele care realizeaza venituri, in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit, din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, precum si a contractelor de agent
– persoanele care realizeaza venituri din activitatile agricole, inchirieri si arende

„Casa de Asigurari de Sanatate primeste periodic de la Finante lista persoanelor care au realizat venituri din diverse activitati independente. Noi avem baza de date cu persoanele care au achitat contibutia la Fondul national unic al asigurarilor de sanatate. Din incrucisarea celor doua baze de date rezulta persoanele care au realizat venituri, dar nu au achitat contributia. Pe acestea le notificam si le invitam la sediul institutiei noastre pentru a prezenta documentele specifice, adica declaratia de venituri estimate depusa la Finante si decizia de venituri realizate. Daca apar diferente, se fac corectiile. Unii achita restanta, altii nu, iar Finantele continua procedura de recuperare a sumelor.”
Viorica Draganuta, director general CJAS Bacau

„Aici vorbim despre persoanele cu profesii liberale sau care detin autorizatii pentru desfasurarea de activitati independente. In baza veniturilor obtinute, acestea au datoria de a plati asigurari de sanatate si impozit pe venit.”
Adrian Anghel, purtator de cuvânt la Directia Finantelor Publice Bacau



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img