Vineri, 24 ianuarie, la ora 20.00, s-a inchis sesiunea de inregistrare a cererilor pentru finantari de la stat prin schema minimis.
Astfel, dupa esecul rasunator al sesiunii din vara trecuta, când, din cauza blocarii softului, a fost nevoie de reluarea licitatiei, la 15 ianuarie a inceput o noua perioada de depunere online a solicitarilor pentru aceset sprijin. In ultima zi a perioadei de depunere, administratorii IMM-urilor au dat buzna sa mai apuce bani nerambursabili de la stat.
De data aceasta, nu s-a mai aplicat principiul „primul venit, primul servit”, departajarea facându-se prin punctaj (minimum 60 de puncte). Dovada ca primii care s-au grabit sa depuna cererile nu au obtinut 100 de puncte.
Abia dupa a 14-a incercare s-a inregistrat un proiect cu punctaj maxim, alaturi de alte peste 100, pâna la inchiderea sesiunii. Cert este ca, in prima ora de la debut, s-a reusit depunerea a nu mai putin de 374 cereri, ritmul scazând la 193, in ultimele 60 de minute regulamentare.
In total, la finalul perioadei de inscriere, au depus cereri de finantare 7.138 de firme. S-au calificat societatile cu situatii financiare bune, care nu activeaza in sectorul serviciilor, ci in productie, si care se obliga sa ofere noi locuri de munca.
Insa, conform listei codurilor CAEN publicate pe site-ul AIPPIMM, nici companiile care desfasoara activitati de comert nu au obtinut punctaj. IMM-urile puteau obtine finantare maxima de la stat in valoare de 100.000 de euro (fata de 200.000 de euro in sesinea din vara).
Potrivit HG nr. 848/2013, valoarea maxima a ajutorului de minimis pe care firmele il pot obtine de la stat este de 100.000 euro, bani care vor fi acordati pe o perioada de doi ani fiscali consecutivi. Acesti bani nu sunt in totalitate nerambursabili, ci doar in proportie de 90 la suta din valoarea totala a cheltuielilor eligibile, diferenta de 10 la suta fiind contributia beneficiarilor ajutorului.
Au existat insa voci in mass media care au contestat si aceasta sesiune de inscriere. Astfel, pe lânga faptul ca s-au inscris firme cu denumiri fictive, se reclama sI faptul ca softul a dat posibilitatea de a fi introduse date financiare eronate.
Au fost cazuri când, desi CUI-ul firmei a fost valid, acesta nu a fost corelat cu denumirea solicitantului sau cu numarul de la Registrul Comertului. In plus, s-au putut inregistra proiecte si pe CUI-uri din 2013, desi regulamentul interzice acest lucru.
Totodata, se reclama ca nu este corelat codul CAEN aferent planului de investitii cu grila de punctaj. Un astfel de caz este al unei firme care, in realitate, nu exista, dar care a introdus date inventate si complet incoerente (cu obiect de activitate productia, desi codul CAEN este de servicii, fara cifra de afaceri, dar cu profit etc). La fel, alte câteva zeci asemenea care au obtinut 100 de puncte, desi nici macar nu s-au regasit pe portalul Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC). Cert este ca o reactie a aparut imediat din partea oficilitatilor.
[HIDEPOST]
„Foarte important de stiut este faptul ca solicitantii care au facut inscrieri fictive vor raspunde conform legii”, se arata in comunicatul remis de Biroul de Presa al Departamentului pentru IMM-uri, Mediul de afaceri si Turism. Prin urmare, va fi interesant de urmarit care va fi situatia dupa procesarea dosarelor de inscriere si parcurgerea celorlalti pasi regulamentari.
Cert este ca admiterea la finantare se va realiza in urma verificarilor de eligibilitate, in ordinea descrescatoare a punctajului obtinut la completarea formularului de inregistrare online.
Departajarea celor care au intrunit punctaj egal se va face in functie de domeniul de activitate din care face parte codul CAEN pe care se solicita finantare, numarul locurilor de munca nou-create, categoria IMM din care face parte solicitantul, locatia implementarii proiectului, valoarea profitului obtinut din exploatare la 31 decembrie 2012, valoarea profitului net la 31 decembrie 2012.
[/HIDEPOST]
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.