Inca din vara, a demarat actiunea de reorganizare a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Practic, in septembrie s-a incheiat procesul reorganizarii, atât la nivel regional, cât si teritorial.
Astfel, Directiile generale de finante din judete s-au transformat in administratii judetene subordonate unei directii regionale, in cazul regiunii de nord-est cu sediul la Iasi. Totodata, au fost infiintate directii regionale antifrauda fiscala. Potrivit finantistilor bacauani, in luna septembrie, numărul total de personal angajat al Administratiei Judetene a Finantelor Publice (AJFP) Bacau era de 471.
Astfel, in cadrul procesului de reorganizare, de la Finantele bacauane au fost disponibilizate 35 persoane, din care 26 functionari publici si 9 personal contractual. “Dintre acestia, unii salariati ocupau posturi unice sau de importanta majora pentru desfasurarea in bune conditii a activitatii institutiei sau erau persoane cu o conduita profesionala deosebita si o experienta capatata in 10-15 ani de activitate in finante publice”, mai arata finantistii bacauani intr-un document de presa.
Cert este ca o parte dintre fostii angajati ai Finantelor bacauane s-au pensionat, altii au intrat in somaj sau au sustinut concursuri pentru ocuparea unor posturi in structurile nou-infiintate in cadrul ANAF, cum ar fi Directia Regionala Antifrauda Fiscala.
“Situatia actualizata la zi, care cuprinde si transferuri, pensionari etc, releva ca, in urma reorganizarii ANAF din ultima perioada, un numar de 40 salariati care au primit preaviz nu au mai putut ocupa un post in noua structura, adica Administratia Judeteana a Finantelor Publice (AJFP) Bacau Bacau)”
Adrian Anghel, purtator de cuvânt AJFP Bacau
Exista insa printre fostii colegi ai finantistilor si persoane care si in prezent sunt in incapacitate de munca, fiind in concediu medical. In aceste cazuri, preavizele de concediere nu pot fi puse în aplicare. Situatia se manifesta la nivelul intregii tari, unde sute de angajati ai Fiscului s-au imbolnavit subit. Tehnic vorbind, preavizele nu pot fi puse în practică, cel putin pâna când destinatarii nu se întorc la serviciu.
Prin urmare, preavizul lor este prelungit, abia in momentul în care concediul medical se termină, putându-li-se desface contractele de munca. Noficial, angajatii care au ramas in sistem sustin ca, dupa reorganizare, se simte o crestere a volumului de lucru, in medie cu cu 30 la suta. Chiar si in aceste conditii, guvernantii tintesc spre o depasire a tintei de incasari la bugetul consolidat al statului.
Numai in primele trei trimestre, Fiscul bacauan a incasat la bugetul consolidat al statului peste un miliard de lei, cu mai mult de opt la suta fata de ce si-a propus.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.