15 noiembrie 2024

Zeci de centrale distruse din cauza apei murdare / Primaria nu are proiecte de anvergura pentru reabilitarea retelei de apa

Vineri seara si sambata, cei care locuiesc pe strada Stefan cel Mare nu au beneficiat de apa rece, deoarece la robinet a curs mal. Din bugetul de 568 milioane lei pentru investitii, Consiliul Local a alocat doar 12.700.000 lei pentru reabilitarea unor portiuni din reteaua de apa. Este vorba de inlocuirea conductei de apa de pe cateva strazi care urmeaza a fi construite ori reabilitate. Pentru a avea o apa curata in Bacau trebuie inlocuita, insa, intreaga retea de 130 km de conducte.

La sfarsitul acestei saptamani, cand majoritatea bacauanilor si-au propus sa isi rezolve treburile gospodaresti, cei care locuiesc pe strada Stefan cel Mare au avut neplacuta surpriza sa constate ca nu pot utiliza apa rece. Vineri seara si sambata la robinetele din apartamentele situate in aceasta zona a municipiului Bacau a curs, in loc de apa, mal, care a blocat si functionarea centralelor, iar multe s-au defectat. Pana astazi nimeni nu stie cauzele acestei anomalii.
Considerata vitala pentru intreaga planeta, apa potabila pare sa fie un lucru minor pentru Consiliul Local si conducerea Primariei municipiului Bacau. Altfel nu se explica de ce in cei patru ani de cand a venit la conducerea Bacaului actuala administratie nu si-a propus decat obiective marunte (si acelea in contextul construirii ori modernizarii unor strazi) de reabilitare a retelei de distributie a apei potabile a orasului. De departe, in totalul bugetului alocat pentru investitii in 2008, sumele destinate lucrarilor de reabilitare a retelei de furnizare a apei potabile reprezinta o suma infima. Din cele 568.846.991 lei, cati vor fi destinati anul acesta din bugetul local pentru investitii, doar 12.732.365 lei vor fi rezervati inlocuirii conuctelor de apa potabila si altor lucrari de pe retea.



Praf in ochii bacauanilor

&quotNu am vazut bugetul local si nici nu m-a invitat nimeni sa discute cu mine vreun proiect privind reabilitarea retelei de distributie a apei potabile, ne-a declarat Adrian Craiovan, directorul Regiei Autonome de Gospodarie Comunala (RAGC). Am auzit, totusi, ca obiectivele in acest sector vizeaza inlocuirea conductelor doar pe strazile care se modernizeaza. Mai mult nu stiu&quot. In ce ne priveste, am reusit sa aflam ce lucrari are prinse in planul de investitii pe 2008 Consiliul Local, de pe site-ul Primariei Bacau. Din capul locului trebuie sa spunem ca nu sunt obiective noi ci ele vin din anii anteriori. Astfel, anul acesta va fi inlocuita reteaua de apa de pe strazile Infratirii, Iasilor, Tudor Vladimirescu, P.Strat, Dr.Istrati, Vasile Pirvan, Alba Iulia, Izvoare, Miron Costin, Calea Moinesti (numai subtraversarea pe sub calea ferata de la Fabrica de Bere la Vinalcol), Garii (intre strada Avram Iancu si strada Mihai Eminescu), Frunzei si Dimitrie Cantemir, majoritatea fiind prinse in plan pentru a fi reabilitate si cu acest prilej se schimba cu alta noua si infrastructura. Asadar, niciun obiectiv de anvergura ci reabilitari pe portiuni de cateva sute de metri de conducta din reteaua care masoara peste 100 kilometri si se afla la pamant.

aConsiliul Local trebuie sa promoveze investitia”

Bacaul are 180 de kilometri de retea, cu diametre intre 150 si 800 de milimetri. Din aceasta 48 kilometri o reprezinta conducta de aductiune de la Poiana Uzului, restul de peste 130 kilometri fiind, de fapt, reteaua propriu-zisa a orasului. Noua aductiune este prevazuta si se va realiza prin finantare BERD, in cadrul unui program ISPA mai amplu, care cuprinde si reabilitarea Statiei de Tratare a Apei de la Barati si a 11,5 kilometri din reteaua de canalizare, precum si modernizarea Statiei de Epurare. Cand vor incepe lucrarile, cand se vor termina, nimeni nu stie, cu toate ca acest proiect are o vechime de peste patru ani. &quotConducerea Regiei de Gospodarie Comunala, ca administrator, considera ca reteaua este veche si trebuie inlocuita. Dar mai mult de atat nu poate face. Conform legii, Consiliul Local trebuie sa promoveze si sa finanteze o asemenea investitie. E vorba, probabil, de sute de miliarde de lei, dar trebuie facut un studiu de fezabilitate&quot, ne-a declarat directorul RAGC.Scris de Elena Tintaru




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img

Alte titluri

- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014