19 ianuarie 2025

Zeci de angajatori, reclamați la Inspectoratul de Muncă

Deși a avut cele mai puține zile lucrătoare, februarie se înscrie cu un număr de sesizări la adresa unor angajatori, similar celui din lunile anterioare.

Astfel, luna trecută la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bacău au fost depuse 48 de reclamații (unele, semnate de către mai multe persoane), în care tot atâția agenți economici erau acuzați că au încălcat prevederi fundamentale prevăzute de Codul Muncii.



Mai exact, din cele 48 sesizări, 34 au avut ca obiect neplata unor drepturi bănești esențiale, precum salariile, sporurile cu caracter permanent sau sumele cuvenite pentru concediul de odihnă ori cel medical.

Alți actuali ori foști salariați i s-au plâns ITM-ului că angajatorul lor nu le-a încheiat în formă scrisă contractul individual de muncă, i-au concediat abuziv ori i-au disponibilizat fără să le acorde preavizul legal. Nu au lipsit nici cazurile în care semnatarii reclamațiilor au sesizat că angajatorul lor nu le-a plătit orele suplimentare efectuate sau le-a refuzat eliberarea adeverinței cu privire la activitatea pe care au desfășurat-o la el. Inspectorii ITM-ului au reușit ca pe parcursul lunii februarie să rezolve toate cele 48 de sesizări.

Dar, cum era de așteptat, și de această dată în mai puțin de jumătate din cazuri răspunsul primit de la ITM de către reclamanți este în favoarea lor.

Celelalte peste o jumătate din plângeri nu au putut fi probate, deoarece inspectorii ITM-ului nu au găsit, la angajatorii incriminați, dovezile care să ateste cele sesizate. Drept urmare, soluția dată nu este în avantajul reclamanților. Dar cei nemulțumiți de răspunsul ITM-ului pot apela la instanță, care judecă în regim de urgență spețele legate de aplicarea legislației muncii.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img