25 ianuarie 2025

Zeci de angajatori au fost reclamați la Inspectoratul de Muncă

Dacă ar fi să facem o medie, în octombrie, cel puțin 2 sesizări la adresa a tot atâția angajatori au fost depuse zilnic la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bacău.

În total, pe parcursul lunii trecute, respectiv în cele 22 zile lucrătoare, la ITM Bacău au fost înregistrate 48 reclamații care i-au vizat pe angajatori, unele plângeri fiind semnate de către mai multe persoane.



Ca de obicei, marea majoritate a sesizărilor, mai exact 37, au avut ca obiect neplata unor drepturi salariale. Concret, acestea se referă la neachitarea salariilor, a sporurilor cu caracter permanent și a banilor cuveniți pentru zilele de concediu de odihnă ori medical.

Dintre ceilalți semnatari, unii i s-au plâns ITM-ului că le-a fost desfăcut abuziv contractul individual de muncă sau că acest document nu le-a fost încheiat în formă scrisă ori că au fost concediați fără a li se transmite anterior preavizul prevăzut de Codul Muncii.

Alți reclamanți și-au incriminat angajatorul că nu le-a achitat orele suplimentare de muncă ori că le-a refuzat eliberarea adeverinței privind activitatea pe care au desfășurat-o la el. Nu au lipsit nici cazurile în care semnatarii au semnalat că în unitatea lor s-a produs un accident de muncă.

Toate cele 48 sesizări au fost soluționate de către inspectorii ITM în cursul lunii octombrie, dar, din păcate, și de această dată mai puțin de jumătate dintre semanatari au avut câștig de cauză.

În peste 50 la sută din cazuri, inspectorii ITM nu au găsit la angajatorii vizați documentele care să ateste cele sesizate. Așa stând lucrurile, reclamanților nemulțumiți de verdict nu le rămâne decât să i se adreseze instanței, care judecă în regim de urgență spețele referitoare la încălcarea legislației muncii.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img