25 decembrie 2024

Zeci de absolventi fac voluntariat in Spitalul Judetean de Urgenta Bacau

Au terminat recent o scoala postliceala de asistenti medicali generalisti si fac voluntariat pentru ca nu si-au gasit serviciu sau pentru ca nu s-au simtit suficient de pregatiti pentru a raspunde de viata unui om. Au preferat sa mai invete. De aceasta data in practica si fara sa primeasca vreun ban.

bogdan dragos2



Printre ei se numara si Dragos Bogdan (29 ani). Când a aflat de posibilitatea de a face voluntariat in spital nu a stat pe gânduri. A fost repartizat pe Sectia ATI, acolo unde viata pierde deseori in fata mortii, dar si unde te „calesti” pentru aceasta profesie, crede el. „Sincer, eu am venit pentru experienta pentru ca vreau sa plec din tara. Am facut si practica, dar acum este diferit. Am avut ocazia sa fac si resuscitari. Pe aceasta sectie chiar simti ca-ti faci meseria. Am o verisoara care s-a angajat la un cabinet scolar. Ce sa faci acolo? Ii cântaresti pe copii, ii masori si cam atât. Uiti si ce ai invatat. Ea câstiga 6 milioane (n.r. lei vechi) pe luna, eu nu iau nimic, dar tot n-as putea sa fac asta. Ar fi prea monoton”, spune Dragos. Chemarea catre aceasta meserie i se datoreaza in mare parte si mamei sale care este tot asistent medical, dar acum intr-un spital din strainatate.

Doi frati gemeni pe sectii diferite

valeriu jitaru
Voluntari la spital sunt si doi frati gemeni. Valeriu si Daniel Jitaru (22 ani) fac in fiecare zi naveta de la Valea Mare, comuna Faraoani si nu le este usor. Ajunsi in unitate, drumul lor se separa. Valeriu se opreste pe Sectia de Ortopedie iar fratele lui pe Gastroenterologie. „Am vrut pe Ortopedie pentru ca si lucrarea de diploma tot pe aceasta specialitate am facut-o. Am incercat sa-mi gasesc un serviciu, nu am gasit si facem voluntariat. Mergem la patul bolnavului, vedem ce raspundere este pe un sector”, spune Valeriu. Pentru ei chiar este un efort financiar, dar se gândesc ca asa vor fi angajati mai usor.

daniel jitaru - gastroenterologie

„Sper sa-mi gasesc un serviciu. Eu am lucrat 7 ani ca ospatar. Si acum, in weekend, lucrez ca ospatar ca sa avem bani de naveta. Nu este usor sa muncesti gratis”, spune Daniel.

Un voluntar model

lenuta burca
In Sectia de Chirurgie Plastica, Lenuta Burca (43 ani) a fost deja cooptata in colectiv. Toate colegele au numai cuvinte de lauda despre ea. „Este foarte harnica si responsabila”, spune o asistenta. Modesta din fire, Lenuta completeaza ca mai are multe de invatat. Sa devina asistent medical a fost ceea ce si-a dorit. A lucrat in schimb ani buni ca bucatar si dupa ce fiica ei s-a realizat si-a dat seama ca are suficient timp sa-si implineasca visul. „La 40 de ani m-am apucat de scoala. Si am facut-o cu simt de raspundere. La vârsta mea nu poti risca sa te faci de râs in fata profesorilor. Am invatat la scoala dar am simtit ca nu sunt suficient de pregatita pentru a ma angaja. De aceea am venit ca voluntar”, a spus Lenuta. Face ture de noapte si de zi si munceste cot la cot cu celelalte asistente din sectie.

A vrut la Urgente

mihai bel-amin isac 1

Mihai Bel-Amin Isac (22 ani) raspunde prezent la Unitatea de Primiri Urgente. Si pentru el meseria de asistent inseamna adrenalina. A semnat un contract pentru sase luni de munca neplatita in care nu câstiga bani ci experienta. „Când iti place ceea ce faci, nimic nu este prea dificil. Eu nu m-as vedea decât la Urgente sau pe Salvare. Este altceva. Vezi tot felul de cazuri, dar nu trebuie sa te lasi doborât. Noi suntem abia la inceput de drum iar din meseria asta inveti toata viata”, este de parere Mihai.

La sfârsitul lunii octombrie, la SJU Bacau erau aproape 40 de voluntari, dintre care mai bine de 90% asistenti medicali. Au ales sa munceasca pe gratis si kinoterapeuti, un psiholog si un inginer biochimist. Au semnat contracte pentru perioade cuprinse intre 2 si 6 luni cu obligatia sa respecte regulamentul de ordine interioara si de functionare a spitalului. Pe lânga experienta, voluntariatul le-ar putea aduce si un loc chiar in spital. Dupa deblocarea posturilor, ei vor avea mai multe sanse la angajare.

„Ne ajuta si pe noi pentru ca exista un deficit de personal dar este bine si pentru ei. Vin de pe bancile scolii cu un bagaj de teorie, fara experienta la patul bolnavului si aici pot invata ce trebuie sa faca in practica. Mai mult, in momentul in care vom scoate la concurs posturile ei vor avea un avantaj fata de ceilalti selectionati. Acest lucru se practica in multe tari. Sefii de sectie au posibilitatea sa-i testeze, sa vada daca se descurca, daca se integreaza in colectiv”
– Aurel Cretu, sef Serviciu Resurse Umane- Spitalul Judetean de Urgenta Bacau



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img