Inspectorii de la Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bacau au facut numeroase controale in ultima saptamâna din martie. Au fost controlate depozitele alimentare, pietele, restaurantele si cantinele, supermarketurile si alimentarele. Ei au cautat sa verifice daca exista documentele de autorizare a unitatilor si a activitatilor desfasurate acolo, daca se respecta normele de igiena sau depozitare. „In urma controalelor am identificat faptul ca la mai multe unitati nu au fost respectate cerintele de igiena in spatiile de lucru, nici cerintele de depozitare. Totodata, am constatat ca nu exista documente sanitar-veterinare necesare comercializarii animalelor. Pentru aceste deficiente am aplicat zece sanctiuni in valoare de 8.800 de lei si doua avertismente”, a explicat dr. Gheorghita Vlad, purtator de cuvânt al DSVSA Bacau. Inspectorii reamintesc faptul ca functionarea unitatilor supuse controlului sanitar se face doar in baza documentului de inregistrare eliberat de institutie.
Cele mai mari probleme sunt la etichetare
Asta au constatat inspectorii, care sustin ca de cele mai multe ori lipsesc datele de informare la comercializarea produselor vrac, datele de indentificare a producatorului, sau sunt gasite etichete cu stersaturi, modificari, partial rupte sau deteriorate. “Amenzile in aceste cazuri sunt intre 600 si 1.200 de lei pentru persoane fizice si intre 2.000 si 10.000 de lei pentru persoane juridice”, a mai spus dr. Gheorghita Vlad. Potrivit legislatiei in vigoare, eticheta trebuie sa contina denumirea sortimentului, numele si adresa fabricantului, termenul de valabilitate, cantitatea neta, conditiile de pastrare, lista ingredientelor si cantitatea lor. Toate mentiunile trebuie facute in limba româna, sa fie usor de citit si sa nu prezinte modificari.
Andreea Gavrila