Acum aproape 10 ani trei tinere: Mădălina Petrache, Bianca Popa și Elisabeta Unguru se cunoșteau la Scoala Populară de Arte unde sub îndrumarea doamnei Maria Șalaru aprofundau tainele muzicii populare. În timp au devenit prietene foarte bune, ajutându-se și susținându-se reciproc în perfecționarea calităților muzicale pe care le au.
Și cum erau aproape de nedespărțit, unde mergea una dintre ele să cânte le invita și pe celelalte. Astfel, la unul dintre spectacolele organizate de parohia catolică din Mărgineni, au pus în programul lor și o melodie ritmată, o coroghească de-a noastră din Bacău, pe care să o cânte în trei. Și a fost un real succes, publicul apreciind foarte mult felul în care vocile lor se combinau și energia pe care ele împreună o transmiteau.
În curând s-a născut și ideea de a forma un grup folcloric prin care să promoveze tradițiile, obiceiurile și muzica tadițională. Acum 4 ani, cu câteva zile înainte de Crăciun colindau împreună la DGASPC când au întâlnit persoana care avea să le dea un nume și să pecetluiască definitiv parcursul lor artistic: părintele Lucian Butnaru de la Biserica Militară Sf. Gheorghe și Eroii Neamului.
A invitat grupul să cânte câteva colinde la biserică și l-a botezat cum nu se putea mai frumos și mai grăitor: Suflet Românesc. De atunci au fost nelipsite de la activitățile Bisericii Militare pe care o consideră o a doua casă.
„Mi-e drag sa vorbesc de Suflet Romanesc. Sunt un grup tanar, inimos si bucuros, format extrem de natural din preietenie si dragostea de cant, ca expresie a talentului ce ii caracterizeaza. Pot spuen ca am avut sansa sa le dau binecuvantarea numelui si a inceputului, dar ei au fost meniti a lucra impreuna si din lucrarea lor sa aduca trairi autentice celor care ii asculta si vad. Doresc din suflet ca a lor osteneala sa treaca testul timpului si al dificultatilor vremilor si sa aduca acea alinare si tihna a cantecului rostit cu sufletul. Va multumesc Suflet Romanesc! La multi si binecuvantati ani!”
– pr. Lucian Biserică
Militara si eroii neamului
Și pentru că nu doar părintele ci și enoriașii de acolo le-au susținut prin dragostea și îndemnul de a continua această formulă de grup ele au găsit mereu metode de a se perfecționa, de a încânta și emoționa pe toți cei care doreau să le asculte. Acum doi ani în anul 2015 cu ajutorul instrumentiștilor colaboratori de atunci, Claudiu Ghinea și Lucian Buhalau, au înregistrat câteva colinde de suflet pe care le-au imprimat pe cd-ul intitulat „Noi umblăm să Colindăm”.
Anul trecut și-au dorit să facă totul la alt nivel profesional și au cerut sprijinul maestrului dirijor Cristian Năstase care a creat special pentru ele un mănunchi de linii melodice autentice, de Bacău.
„Cand trei fete frumoase la chip și suflet se întâlnesc, cu siguranță Bunul Dumnezeu le-a adunat pentru a creea un lucru valoros. Tot Bunul Dumnezeu le-a dat și harul de a cântă frumos, de aici și până la a-și aduna forțele și a forma grupul Suflet Românesc a mai fost doar un pas. Azi ele ne încânta și ne cântă melodii venite din frumusețea satului românesc! Sunt foarte fericit că m-au ales să le orchestrez și să le imprim o parte din piesele lor și sunt sigur că aceste piese vor ajunge la sufletele iubitorilor de folclor pur și adevărat!”
– maestru dirijor Cristian Năstase
Doamna Oltița Todircă cu talentul și măestria care o caracterizează a scris textele și iată, așa a apărut un al doilea cd: „Bună sara lui Crăciun!”
„Trei flori frumoase ale Bacăului : Elisabeta Unguru, Bianca Popa și Mădălina Petrache, într-un „ SUFLET ROMÂNESC” aducând emoția nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Este nevoie de creativitate, bună colaborare, talent și multă muncă pentru ca să poată prinde viață acest buchet de colinde și cântece ale sărbătorilor de iarnă.
Eu, mă declar mulțumită de această frumoasă colaborare cu dirijorul Cristian Năstase, care a pus la dispoziția acestor frumoase voci adevărate bijuterii muzicale, pe care nu te mai saturi ascultâdu-le.
E le doresc fetelor, să prindă aripi spre culmea succesului! La mulți ani!”
– Oltița Todircă
Elena Mădălina Petrache s-a născut în Bacău, fiind singurul copil al unor părinți sensibili și iubitori. A descoperit că Bunul Dumnezeu i-a dăruit acest har de a cântă la vârstă de 7 anișori. De atunci, din clasa I, a participat la aproape toate edițiile concursului „Micul Prinț” concurs ce se organiza anual în acea vreme, obținând diverse premii. A făcut primul pas în studierea muzicii la Palatul Copiilor unde a studiat muzică ușoară.
La vârstă adolescenței însă, s-a îndrăgostit pentru totdeauna de muzica tradițională, a fost elevă Școlii Populare de Arte și de atunci pană în prezent își dedică tot timpul muzicii prin studiu, perseverență și dragoste pentru ceea ce i-a oferit Dumnezeu. Pentru ea muzica nu este doar o pasiune ci o parte a vieții, tot face și este în fiecare zi. În prezent studieaza și tainele muzicii clasice cu profesoara Brândușa Motoc, soprană a Operei Naționale din Iași și profesor de cato clasic la Colegiul National de Arte din Bacau.
Prin intermediul acestui articol dorește să mulțumească tuturor cadrelor didactice care i-au îndrumat și și-au pus amprenta în viața ei îndrumându-i pașii spre acest drum frumos.
Mădălina cântă peste tot pe unde este invitată, la evenimente private, petreceri și spectacole, cu drag pentru cei care o ascultă. Este și o colaboratoare de bază a unor trupe din Bacău.
Bianca Popa ( fostă Țîmpu înainte de căsătorie ) este tot din Bacău și este fata ce mai mică a unei familii în care muzica este o tradiție, talentul moștenindu-l de la bunica ei care a cântat la acordeon și de la tatăl sau care a cântat atât la orgă cât și vocal.
Deși cu talent moștenit din familie și înclinații muzicale studierea muzicii a început-o abia în clasa a VII-a când părinții au incris-o la Colegiul de Arte George Apostu unde a studiat inițial chitara și pianul.
Din clasa a IX-a s-a înscris la secția de Muzică Vocală Tradițională Românească și l-a avut că profesor pe renumitul Florin Blaj care i-a dezvăluit o parte din tainele muzicii tradiționale. În paralel a urmat Școala Populară de Arte la secția de canto popular unde le-a și cunoscut pe colegele și prietenele ei de Suflet Românesc.
După liceu a studiat la Facultatea de Pedagogie a Invătămantului Primar și Preșcolar din cadrul Universității Vasile Alecsandri din Bacău, a continuat cu masteratul de Strategii Inovative în Educație la aceeași istitutie de învățământ iar acum este educatoare la o grădiniță din Bacău.
Dar frumoasa poveste a muzicii continuă, muzică fiind o parte foarte importantă din viață Biancăi. În prezent este solista trupei Like One din Bacău unde interpretează nu doar muzică populară ci și muzică ușoară și cover-uri.
Elisabeta Unguru este din Mărgineni Bacău. A visat să devină prezentator, regizor sau… diplomat dar, se pare că Dmnezeu a pregătit alte planuri pentru ea. La Școala Populară de Arte s-a înscris la 19 ani când dorind să iasă dintr-o depresie și-a amintit că toți profesorii din școala primară și generală erau convinși că are calități vocale, moștenite din familie, pe care era păcat să le piardă și o îndemnau să alegă studierea muzicii.
La început, spune ea, muzica populară a fost doar un hobby, o pasiune care o ajută să iasă dintr-un moment dificil al vieții. Dar, s-a îndrăgostit iremediabil de tot ceea ce înseamnă tradiții și obiceiuri și de aceea a urmat cursurile masteratului de Etnologie, Antrpologie Culturală și Folclor din cadrul Universității din București iar pe viitor își dorește să apofundeze această mare dragoste față de cultura tradițională printr-o teză de doctorat. Atat de mult iubeste costumul popular încât fără să își dea seama a devenit colecționar de port popular din toate zonele județului Bacău.
De 4 ani aprofundează tehnica vocală cu Brândușa Moțoc, soprană a Operei Naționale din Iași, pe care o consideră în primul rând mentor, prieten și abia apoi profesor. Și pentru că îi place enorm să intereactioneze cu oamenii acceptă toate invitatiile de a cânta la evenimente și spectacole și chiar colaborează cu Dj-i și formații din Bacău.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.