27 decembrie 2024

Weekendul acesta Oneștiul a fost gazda unui important eveniment cultural: „Zilele Culturii Călinesciene”

Desfășurat sub egida Fundației G. Călinescu și coordonat de președintele fundației, doamna profesor Emilia Boghiu, evenimentul a beneficiat și de susținerea Bibliotecii Municipale Radu Rosetti (director Ionuț Tenie) și a Primăriei Onești. Evenimentul s-a derulat pe parcursul a două zile și a avut un program bogat, extrem de bine alcătuit, având în atenție în primul rând publicul tânăr.

Debutul Evenimentului

Evenimentul a debutat la Colegiul Național „Dimitrie Cantemir” Onești, sub privirile curioase ale liceenilor, care au avut șansa de a afla despre titluri recente ale literaturii contemporane printr-un joc al prezentărilor intitulat „Ștafeta Cărților”. Participanții și titlurile prezentate au fost:



  • Florina Pîrjol despre „Iorgu” de Adrian Jicu
  • Adrian Jicu despre „Păpădia electrică” și „Scrâșnetul dinților” de Șerban Axinte
  • Șerban Axinte despre „Sisteme de fixare și prindere” și „Cronica Akasha” de Ștefania Mihalache
  • Emilia Boghiu despre „Petre Ispirescu. Viața și opera” de Gabriela Gârmacea
  • Gabriela Gârmacea despre „Trandafir D. Djuvara. Un român în prim-planul instituțiilor europene” de Mihail Dumache

Tinerii liceeni au realizat apoi interviuri cu scriitorii, reușind să răspundă curiozităților născute în timpul prezentărilor.

Prezentarea Revistelor Culturale

În atenția tânărului public au fost aduse și cele mai importante reviste culturale:

  • „Ateneu” printr-o prezentare realizată de Carmen Mihalache și Ștefan Radu
  • „Plumb” prezentată de Dumitru Brăneanu
  • Foaia de cultură „Luminile locului” de Mădălina Miron
  • „Divanul” de Darius Oprea

Prima zi a evenimentului

Prima zi a evenimentului cultural a continuat la Biblioteca Municipală Radu Rosetti unde, după deschiderea oficială, a avut loc prezentarea susținută de Prof. dr. Bogdan Romandaș – Istoricul Zilelor Călinescu.

Premiul pentru întreaga carieră a fost acordat poetului, profesorului și promotorului cultural C. Th. Ciobanu, președinte fondator al Fundației Naționale „G. Călinescu”. Cariera și întreaga activitate culturală a acestuia au fost prezentate de Prof. Gabriel-Cătălin Fornica.

Evenimentul a continuat cu momentul „Călinescu 125”, prezentat de prof. univ. dr. Nicolae Mecu, online de prof. univ. dr. Lucian Chișu, conf. univ. dr. Ioan Dănilă și dr. Ionel Oprișan.

Expoziția de sculptură „In Memoriam Vlad Ciobanu” a adus un plus de valoare serii.

Concertul cameral

Seara s-a încheiat magistral cu un concert cameral susținut de Raluca Dobre (vioară) și Edit Arva (pian). Programul a inclus:

  • Béla Bartók – Dansuri populare românești pentru vioară și pian
  • Johannes Brahms – Sonata a III-a pentru pian și vioară, op. 108
  • Jules Massenet – Meditație din opera Thaïs
  • Johannes Brahms – Scherzo din Sonata F. A. E. pentru vioară și pian
  • Piazzolla – Le Grand Tango (aranjament pentru vioară și pian)

A doua zi a „Zilelor Culturii Călinesciene”

A doua zi a evenimentului s-a desfășurat sub auspiciul colocviului. Invitați de seamă, precum Adrian Jicu, Șerban Axinte, Iuliana Barna, Angelica-Helena Marinescu, Ștefania Mihalache, Ionel Oprișan, Florina Pârjol, Sorina Rîndașu și Ion Vaciu, coordonați de moderatorul Lucian Chișu, s-au angajat în argumentare și contraargumentare pentru a răspunde întrebării „Cum îl mai citim pe George Călinescu?” în contextul digital actual, care a născut o generație din ce în ce mai puțin aplecată asupra lecturii.

Discuții și perspective

Discuțiile au început cu informații despre numele de debut al institutului care astăzi poartă numele marii personalități culturale George Călinescu, și anume „Institutul de Teorie Literară și Folclor”, care după moartea lui George Călinescu va prelua numele ctitorului.

Invitații au adus în atenția publicului pe Călinescu poetul, romancierul, publicistul, criticul, punând în valoare personalitatea culturală exhaustivă a acestuia. S-au născut întrebări noi, precum „De ce să-l mai citim?” – o întrebare care invită la considerarea contextualității și a profilului potențialului cititor, provocând identificarea unor noi metode de a aduce în actualitate opera călinesciană.

Provocarea versurilor

Evenimentul „Poetul în cetate” (C. Th. Ciobanu) a adus publicului versuri recitate de poeți precum Șerban Axinte, Adrian Ierulescu, Ștefania Mihalache, Sorina Rîndașu și gazdele Constanța Caităr, Alexandru Dumitru, Cornel Galben, Doina Ionescu, Cristina Iscru, Ion Moraru, Celestina Mitroiu, Aurica Nistor și Ștefania Pușcalău.

„Provocarea versurilor” (Eminescu 135) a animat și publicul, provocându-l să continue versurile eminesciene. Au fost oferite premii constând în cărți și dulciuri.

Evenimentul a fost desfășurat cu succes, ridicând Oneștiul în înaltele sfere ale culturii. Felicitări organizatorilor și invitaților!

Văsîi Talida-Gheorghița



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img