Este important să ştiţi de unde se trage…Probabil că o cunoaşteţi deja şi vă simţiţi neputincios precum un copil pus în situaţia de a se descurca singur.
“Acum simt că trăiesc într-un nor negru, pe când vremea e frumoasă şi însorită în afara lui, iar eu pierd toată această minunată experienţă. Această stare îmi consumă timpul şi energia pe care aş dedica-o în alte condiţii unor activităţi sociale. În loc să mă bucur petrecând timpul cu familia mea frumoasă, îmi trăiesc mâhnirea în cabinetul medical sau stând în pat, recuperându-mă. În felul acesta cer şi celor dragi să-şi restricţioneze viaţa şi nu e corect.”
Acestea pot fi cuvintele oricăruia dintre noi, consecinţa acţiunilor proprii. Cât de mult vă străduiţi să evitaţi situaţia respectivă? Cât de mult vă protejaţi pe dumneavoastră? Conştientizaţi felul în care consecinţa vulnerabilităţii se manifestă în viaţa dumneavoastră? Sunt întrebări previzibile în această situaţie delicată, însă adevărata recompensă pentru protejarea sănătăţii constă în îmbogăţirea propriei dumneavoastre vieţi. Pierdeţi extrem de mult lăsându-vă acaparaţi de boală. În momentul de faţă, nutresc speranţa că sunteţi de acord cu o nouă realitate personală. Dacă deveniţi mai atenţi, atenţia devine susţinută şi în final, conştientizaţi mai mult: capacitatea de observare a propriei sănătăţi va deveni în mod firesc, prioritară.
Înainte de a începe explorarea modalităţilor prin care se poate acţiona la nivel superior şi de a vă dezbăra de obişnuinţa de a fi indiferenţi cu propria sănătate, vreau să vă amintesc ceva: realitatea începe să se transforme ca rezultat al eforturilor noastre, când comportamentul nostru corespunde intenţiilor avute, când acţiunile noastre sunt pe aceeaşi lungime de undă cu gândurile pozitive, când mintea şi trupul acţionează în tandem, când cuvintele şi faptele rezonează, când suntem noi… Măreţia constă în tenacitatea păstrării sănătăţii, indiferent de vârstă şi mediu. Această noţiune este esenţială pentru succesul eforturilor noastre de a înlocui vechile obişnuinţe cu altele noi. Aşadar, să privim mai îndeaproape felul în care persoanele care au exersat practicând, fără a emite pretenţii la nicio indicaţie, au avut acelaşi rezultat: o sănătate durabilă.
Evaluarea comportamentului alimentar poate fi primul pas în realizarea bilanţului. Ceea ce vă propun este să identificaţi, analizându-vă obiceiurile alimentare sau, mai mult, urmărindu-vă timp de o lună, sub următoarele aspecte: dacă alimentaţia dumneavoastră respectă o anumită armonie (mese regulate, pauză între mese, cantitate corespunzătoare efortului depus); dacă aveţi sau nu carenţe clare (analizele medicale repetate în mod regulat). Este impetuos necesar să facem un bilanţ, îndrumaţi fiind de un specialist, înzestrat cu un program informaţional care poate fi pus cu uşurinţă în practică. Ceea ce trebuie să ne intereseze cu adevărat, ar trebui să fie prevenţia prin întărirea sistemului imunitar! Astfel, alimentaţia joacă un rol capital în stimularea imunităţii. Anumite carenţe favorizează apariţia unui deficit imunitar, după cum ştim că şi anumiţi nutrienţi ne pot întări mijloacele de apărare. Voi aminti de asemenea, că modul de prelucrare al alimentelor are o mare importanţă(recomandarea specialiştilor este să mâncăm cât se poate de des legume şi, în special fructe crude sau gătite la abur).
Vulnerabilitatea sistemului imunitar se traduce prin slăbirea sănătăţii: infecţii la nivel urinar sau pulmonar (bronşite, pneumonii); gripă, suprainfectarea plăgilor(ulcerele de gambă, rănile piciorului la diabetici, complicaţii postoperatorii…); consolidarea lentă a oaselor (după fracturi) sau o refacere musculară anevoioasă (după imobilizarea la pat); afecţiuni autoimune (sistemul imunitar produce anticorpi împotriva celulelor propriului corp).
Bolile menţionate apar când organismul este vulnerabil, când şi-a pierdut eficienţa şi nu mai este capabil să-şi facă datoria, pentru că sistemul său imunitar este slăbit. El nu mai reuşeşte să controleze acţiunea agentului patogen şi nu poate opri infecţia. Toată măiestria medicului pus în faţa unui astfel de pacient, constă în diagnosticarea corectă a situaţiei în care se găseşte acesta. Multe infecţii de mică importanţă nu necesită neapărat antibiotice, care fac deseori mai mult rău decât bine, împiedicând sistemul imunitar să-şi îndeplinească rolul de apărător pregătit să înfrunte, într-o zi, un eventual „duşman” mai periculos. În schimb, când un organ este afectat în asemenea măsură, încât nu numai că este ineficace, dar poate deveni chiar periculos pentru restul organismului, este o dovadă de inconştienţă să te încăpăţânezi să nu intervii cu mijloace medicale potrivite.
Alimentaţia contribuie în mod sigur la consolidarea sistemului imunitar, corectând rapid orice carenţă care slăbeşte imunitatea. În celelalte cazuri, ea poate însoţi terapia, grăbind astfel însănătoşirea. În acest caz recomand sporirea raţiei de vitamine: A, B1, B6, B9, B12, C, E şi betacarotenul(morcovi cruzi, untură de peşte, ficat de pasăre, pătrunjel, broccoli, lămâi, portocale şi drojdia de bere uscată). Sunt la fel de importante şi elementele precum: zinc, cupru, fier şi seleniu care se găsesc în: stridii, cereale integrale, peşte şi carne de calitate. Grăsimile bune au acizi graşi care intervin în forţă mărind performanţele sistemului imunitar(uleiuri obţinute din prima presare la rece: ulei de măsline, ulei de germeni de grâu şi ulei de nuci). Consumul de nuci, alune, migdale contribuie la susţinerea sistemului imunitar. De asemenea, voi pune accent pe conţinutul bogat în antioxidanţi al alimentelor care susţin sănătatea organismului: varza, conopida şi broccoli (consumate crude sau preparate la abur).
Pentru a nu ne contamina cu germeni, viruşi ori paraziţi care pot fi sursa unor infecţii grave, este de preferat să evităm alimentele de proastă calitate, care conţin maioneze şi creme(achiziţionate din comerţ). Iaurtul este un aliment cu proprietăţi excepţionale, care contribuie la creşterea sistemului imunitar, la fel şi unele brânzeturi. Este necesar să înscriem în regulile de viaţa şi protecţia împotriva tutunului, deoarece s-a demonstrat că fumatul alterează într-o măsură considerabilă şi iremediabilă imunitatea organismului.
Voi încheia recomandările cu evidenţierea importanţei acidului ascorbic (vitamina C) care se găseşte în: fructe de pădure(măceşe, coacăze, fragi), citrice ( portocale, lămâi, grapefruit), muguri de conifere, diverse legume(ardei gras, roşii, spanac, morcovi, etc) şi plante aromatice ( mărar, pătrunjel, cimbru, busuioc…). Această vitamină creşte rezistenţa la îmbolnăvire, în special în bolile infecto-contagioase.
Nu este greu când ai o informaţie clară, corectă şi trecută prin filtrul practicii, nu-i aşa? Ai informaţia, susţinerea specialistului şi dorinţa arzătoare de a-ţi câştiga şi păstra sănătatea. Alege să practici obiceiuri care te vor îndrepta în direcţia scopurilor tale. Foloseşte această strategie selectivă şi numai în cazul acelor scopuri importante pentru tine şi pentru care intenţionezi într-adevăr, să depui toate eforturile necesare. Este o modalitate exactă de a obţine sănătatea şi de a o proteja permanent.
Trebuie să recunoşti că deşi ai făcut până acum multe lucruri ce au fost în dezavantajul sănătăţii tale, nu ai niciun motiv să continui să le repeţi fără discernământ. Chiar dacă pentru a schimba modul de viaţă va fi nevoie să adopţi o anume disciplină şi supraveghere, va merita efortul! Aşadar, de acum înainte, îţi propun să alegi în mod conştient alimentele care te vor direcţiona spre împlinirea unei sănătăţi durabile.
Şi nu uita: roagă un prieten să-ţi atragă atenţia când devii vulnerabil!
Carmen Barcan, terapeut
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.