22 ianuarie 2025

Vrem repere? Avem sfinţii!

Este vară, este frumos, este lumină și căldură, toate acestea doar afară, de ce nu ar fi așa și în suflet…? Pentru acestea avem nevoie de lumina credinței, de prezența Duhului Sfânt și Sfințitor, de căldura mântuitoare a Domnului Hristos și de frumosul exemplu al Sfinților.
Sâmbătă este prăznuirea Sfinților Petru și Pavel. Există în Biserica ortodoxă o icoană care ni-i înfățișează într-o imagine inedită: îmbrățișându-se. Credem că îmbrățișarea lor nu este doar expresia aceleiași slujiri apostolice încheiate prin martirajul în aceeași zi 29 iunie, același an 67 și același loc Cetatea Romei, ci un minunat exemplu al împăcării și frățietății. Împăcarea și frățietatea au fost generate de aceeași slujire pentru Domnul, de aceeași râvnă în credință, chiar dacă fiecare dintre ei a înțeles-o diferit, potrivit firii proprii, chemării și misiunii pe care le-a încredințat-o Hristos Domnul.Cine sunt de fapt cei doi Apostoli? Sunt oameni ca și noi și de aceea și noi trebuie să ne străduim să ne dorim să ajungem acolo unde sunt ei acum: în Împărăția lui Dumnezeu. Sfântul Apostol Petru era originar din Betsaida Galileii, o mică localitate în nordul Țării Sfinte, Israelul de astăzi. Era fiul lui Iona, fratele mai mare al Sf. Ap. Andrei „cel întâi chemat la apostolat” – Apostolul românilor.
Petru avea familie și în urma unei „pescuiri minunate”, a fost chemat de Mântuitorul Iisus Hristos să devină „pescar de oameni”.
Sfântul Apostol Pavel numit inițial Saul, era originar din orașul Tars. A venit de tânăr la Ierusalim să învețe la școala unui renumit învățător al vremii – Gamaliel. A fost la început un prigonitor al ucenicilor lui Hristos dar domnul Iisus, Cel ce voiește ca tot omul să vină la credință și să fie viu, i s-a descoperit, într-o lumină puternică. Glasul Domnului l-a călăuzit către Damasc, astăzi în Siria, unde a fost botezat și după o perioadă de post, rugăciune și asceză de 3 ani, își începe activitatea misionară desfășurată pe durata a trei decenii, activitate care îi aduce numele de „Apostolul neamurilor”.
Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt pentru noi, creștinii de astăzi, exemplu de iubire față de Dumnezeu și față de oameni, exemplu de dăruire, de jertfelnicie, un exemplu de frățietate. Să-L avem pe Domnul Hristos în viața noastră, în sufletul nostru, în mintea noastră, să-l lăsăm să lucreze împreună cu voința noastră. Iar dacă vreodată vom avea oscilări, căderi, să știm că Domnul Hristos care l-a primit pe Petru cu neputințele lui, ne va primi și pe noi. Iar Sfântul Apostol Pavel să ne ajute să înmulțim iubirea, să înmulțim credința. Amin!

Pr. Radu Florin Grigoraș, Parohia Măgura, Bacău



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img