15 ianuarie 2025

Vrei să angajezi lucrători sezonieri? Iată ce trebuie să ai în vedere

Piața de locuri de muncă în Bacău nu se numără printre cele mai ofertante. Totuși, sunt destui cei care își doresc să obțină venituri prin muncă. Iar lucrătorii sezonieri sunt foarte căutați, în special pe perioada verii. Numai că, potrivit legislației în vigoare, și aceștia beneficiază de drepturi. Iar firmele care doresc să-i angajeze trebuie să se supună normelor.

În sezonul estival, apar oferte de locuri de muncă în Bacău și în restul țării, cu precădere pentru lucrători sezonieri. Însă, în multe cazuri, se preferă munca fără contract, în detrimentul celor ce muncesc. Pentru a fi feriți de neplăceri, cei care doresc să ocupe locuri de muncă în Bacău sau în țară sezoniere trebuie să știe că legislația în vigoare îi protejează. Iar angajatorii au anumite obligații.

Sezonier nu înseamnă zilier

Angajatorii au posibilitatea să apeleze la lucrători sezonieri, prin încheierea unor contracte de muncă pe durată determinată (CMDD). Asta în cazul în care au nevoie de forţă de muncă suplimentară, pe o perioadă scurtă de timp. Și e bine de știut că statul asigură decontarea unei porţiuni din salariul unui sezonier. CMDD se utilizează de către angajatorii cu activitate sporadică, de obicei din domeniul agriculturii, sau de firmele mai active în sezonul estival, cum este cazul teraselor, restaurantelor sau hotelurilor.



Totuși, trebuie subliniat faptul că muncitorii sezonieri sau cei care lucrează pe o perioadă determinată nu sunt zilieri. Pentru zilieri, se aplică o altă reglementare, respectiv Legea 52/2011. În același timp, contractele pe perioadă determinată sunt reglementate prin Codul muncii. 

Cum se face CMDD

Contractul de muncă pe durată determinată (CMDD) se întocmește după anumite criterii. Cel mai important aspect constă în faptul că acesta are o dată de început şi una de sfârşit, stipulate în document. Deşi Codul muncii nu prevede o perioadă minimă pentru care poate fi încheiată o astfel de relaţie de muncă, un CMDD nu poate fi încheiat pe o perioadă mai mare de 36 de luni. Singura modalitate prin care un CMDD poate înceta de pe o zi pe alta, înainte de data de sfârşit prevăzută în contract, este doar atunci când ambele părți, atât lucrătorul cât și angajatorul, sunt de comun acord.

Când se pot angaja lucrători sezonieri

Legislația muncii prevede anumite situaţii prin care angajatorii pot angaja personal pe perioadă determinată. Iată care sunt acestea:

– înlocuirea unui salariat în cazul suspendării contractului său de muncă, cu excepția situației în care acel salariat participă la grevă;

– creșterea și/sau modificarea temporară a structurii activității angajatorului;

– desfășurarea unor activități cu caracter sezonier;

– în situația în care este încheiat în temeiul unor dispoziții legale emise cu scopul de a favoriza temporar anumite categorii de persoane fără loc de muncă;

– angajarea unei persoane care, în termen de 5 ani de la data angajării, îndeplinește condițiile de pensionare pentru limită de vârstă;

– ocuparea unei funcții eligibile în cadrul organizațiilor sindicale, patronale sau al organizațiilor neguvernamentale, pe perioada mandatului;

– angajarea pensionarilor care, în condițiile legii, pot cumula pensia cu salariul;

– în alte cazuri prevăzute expres de legi speciale ori pentru desfășurarea unor lucrări, proiecte sau programe.

Se dau bani de la stat

În prezent, Guvernul oferă un ajutor de stat firmelor care angajează lucrători sezonieri, prin OUG 132/2020. Pentru cei care încheie contracte individuale de muncă pe o perioadă determinată de până la 3 luni, statul asigură decontarea a 41,5% din salariul aferent zilelor lucrate în aceste locuri de muncă, pentru o perioadă de lucru de 8 ore/zi. Actul normativ prevede că angajatorul lucrătorului sezonier plăteşte integral salariile, iar apoi cere decontarea de la agențiile de ocupare a forței de muncă. Asta presupune însă ca ei să își îndeplinească înainte obligațiile declarative și de plată aferente salariilor respective.

Ce drepturi au sezonierii

Ca şi în cazul unui contract individual de muncă, salariatul sezonier poate fi supus unei perioade de probă, care nu poate depăşi:

– 5 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mică de 3 luni;

– 15 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă cuprinsă între 3 și 6 luni;

– 30 de zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de 6 luni;

– 45 de zile lucrătoare în cazul salariaților încadrați în funcții de conducere, pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de 6 luni.

Lucrătorii sezonieri nu sunt mai prejos faţă de salariaţii permanenţi. Ei pot lucra cu normă întreagă sau parţial, au dreptul la concediu medical sau de odihnă (fără ca data de sfârşit a contractului să fie prelungită).

În plus, prevederile legale în privinţa preavizului în cazul concedierii sau demisiei sunt aceleaşi ca şi în cazul salariaţilor permanenţi. Mai exact, preavizul la concediere este de minimum 20 de zile lucrătoare, iar preavizul în cazul demisiei este de maximum 20 de zile calendaristice, în cazul posturilor cu funcţii de execuţie.

Bine de știut pentru angajatori

Angajatorii care optează să lucreze cu lucrători sezonieri trebuie să ştie că pot încheia succesiv cel mult trei contracte pe o durată determinată. Orice depăşire va fi considerată de inspectorii de muncă drept un contract permanent. Or, această decizie este urmată de amendarea angajatorului şi obligarea la încheierea unui contract de muncă pe perioadă nedeterminată cu salariatul sezonier. De asemenea, CMDD încheiate în termen de trei luni de la încetarea unui contract de muncă pe durată determinată sunt considerate contracte succesive. CMDD succesive nu pot avea o durată mai mare de 12 luni.

După expirarea perioadei pentru care a fost încheiat contractul de muncă, părțile pot, de comun acord și în situațiile prevăzute de lege, fie să prelungească valabilitatea acestuia, fie să-l transforme într-un contract individual de muncă pe durată nedeterminată. Atenție! Chiar dacă salariatul își dă acordul, trecerea de la un contract de munca pe perioadă nedeterminată la unul pe perioadă determinată este ilegală. CMDD este diferit de contractul de muncă temporară.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img