Zilele trecute, după o ploaie din cele cu care ne-a obișnuit noul climat continental-oceanic al țării, un tip postează o poză pe Facebook: un capac de canal era puțin tras.
Poza voia să spună ceva de genul „ia vedeți ce se primejdii ne pândesc în orașul ăsta și administrația nu rezolvă nimic”. Dacă ai măcar cu o clasa mai mult decât trenul și te uiți la poza aia te prinzi imediat ce e acolo: o persoană, fără îndoială bine intenționată, a tras capacul de canal ca să faciliteze scurgerea apei dintr-o băltoacă.
Problema este că acea persoană nu a stat să supravegheze problema și a lăsat capacul deplasat, lucru care se putea finaliza cu un accident. Ei, bine, dacă tot ai fost vigilent și ai văzut asta, de ce n-ai împins cu piciorul capacul la locului lui ca să rezolvi situația? Așa ne place să exagerăm situațiile pe care le-am putea remedia foarte ușor și să bombardăm rețelele sociale cu false probleme, ceva de speriat!
Cred că cel puțin trei sferturi dintre problemele semnalate pe facebook pot fi remediate în câteva minute; dar noi nu, vrem să facem circ, scandal, ne simțim bine dacă ne mahalagim măcar oleacă, să vază coconetul că avem obraz subțire și ne implicăm civic. Dacă am mai domoli această pasiune care tinde să devină o adevărată epidemie, cred că am fi puțin mai linișțiți.
Vezi o hârtie pe jos? Pune-o, nene, in coș, că nu se sfârșește lumea! Ai văzut ceva scandalos? Pune mâna pe telefon și anunță autoritățile. Abia dacă autoritățile nu intervin într-un termen rezonabil ia și fă scandal pe Facebook. Că nu stă nimeni de la poliție sau pompieri să-ti monitorizeze pagina că să vadă dacă nu cumva ai de făcut o sesizare…